Kyrgyzstán vyhlásil kvůli nepokojům částečnou mobilizaci

Kyrgyzstán vyhlásil v reakci na nepokoje na jihu země částečnou mobilizaci. Dočasné vládě se stále nedaří uklidnit situaci ve městě Oš, kde při etnických násilnotech mezi Kyrgyzy a Uzbeky zahynulo nejméně 77 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chlapec zraněný při nepokojích v Kyrgyzstánu

Chlapec zraněný při nepokojích v Kyrgyzstánu | Zdroj: ČTK

Úřady požádaly o vojenské posily Moskvu, ta je ale zatím odmítla vyslat, konflikt v Kyrgyzstánu považuje za vnitřní záležitost.

Provizorní kyrgyzská vláda povolává vojenské zálohy do služby dneškem počínaje. Zároveň udělila bezpečnostním složkám zvláštní pravomoci. Ve městech Oš a Džalalabád, kde je nejhorší situace, mohou za zvláštních okolností jako je sebeobrana, obrana civilistů, či masové násilnosti zastřelit útočníky.

Kyrgyzské úřady i mezinárodní organizace varují, že se situace zhoršuje z hodiny na hodinu. Podle Mezinárodního výboru červeného kříže před boji a rabováním prchají desetitisíce lidí, z oblasti jsou hlášeny výpadky dodávek elektřiny, které znemožňují přísun pitné vody.

Dočasná vláda přiznala, že není schopna pokračující násilí zastavit a požádala o vojenskou pomoc Rusko. To ale vyslání posil zatím odmítá.

Lenka Kabrhelová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme