Etnické střety v Kyrgyzstánu sílí, zahynulo už 100 lidí

Na 100 lidí zahynulo při etnických srážkách v jižním Kyrgyzstánu. Dočasné kyrgyzské vládě, která se chopila moci po dubnových protestech, se násilnosti nedaří zastavit. Desetitisíce etnických Uzbeků prchají přes hranici do sousedního Uzbekistánu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vypálený dům v Džalalabádu  

Vypálený dům v Džalalabádu   | Zdroj: ČTK

Úřady vyhlásily mobilizaci a rozšířily výjimečný stav na další regiony. Zároveň znovu požádaly o zásah Rusko. To ale vojenské angažmá odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v jižním Kyrgyzstánu sleduje zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Moskva ale poslala do Kyrgyzstánu oddíl výsadkářů, který by měl posílit ochranu ruských vojenských objektů a vojenského personálu působícího na ruské základně. Svou základnu mají v Kyrgyzstánu i Spojené státy.

Situace na jihu země se dále zhoršuje. Podle svědků je ve městech Oš i Džalalabád slyšet palbu, ozbrojené skupiny Kyrgyzů napadají střelbou etnické Uzbeky a zapalují jejich domy. Oběti jsou ale i mezi kyrgyzskými obyvateli.

Do sousedního Uzbekistánu už přes hranici prchlo nejméně 32.000 lidí. Mnozí se obávají, že dočasná kyrgyzská vláda nebude schopna konflikt zvládnout a žádají o pomoc zahraničí.

Svržený prezident Kurmanbek Bakijev mezitím odmítl obvinění, že násilnosti rozdmýchali jeho příznivci, soustředěni v jižní části země.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme