Holandští fanoušci rozbili své stany v Pretorii

Holanďané jsou táborníci tělem i duší. Dokazují to i na fotbalovém šampionátu v Jihoafrické republice. Jako jediní fanoušci rozbili stany ve velkém parku na okraji Pretorie a na okraji tábořiště zaparkovali nezbytné karavany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahajovací ceremoniál MS ve fotbale v JAR.

Zahajovací ceremoniál MS ve fotbale v JAR. | Zdroj: ČTK

Dohromady jich tam táboří 800 a dnes vyrazí společně vlakem na úvodní západ národního týmu.

Několikahektarovému tábořišti vévodí obří stan, hospoda a taneční parket zároveň. Kuchaři chystají občerstvení a oranžoví posedávají před půjčenými karavany. Už tu chybí jenom květiny, za tři dny je ale nedokázali vypěstovat ani Holanďané.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi holandské příznivce fotbalu na MS zavítal s mikrofonem reportér L. Smatana

„Začali jsme s tím v Portugalsku 2004 a teď už stavíme kemp počtvrté. Původně to byla zábava, ale dnes to děláme jako byznys. Je to drahé, jinak to nejde,“ říká Ester Bal, která má na starost novináře.

Vlakem ke stadionu

O kemp je totiž obrovský zájem, žádní jiní fanoušci si takový domácí komfort nevytvořili. Líbí se o i Josovi, který se přihlásil podruhé.

Jos přijel na šampionát se svým kamarádem Henkem. „Původně se chtěli přidat další parťáci, ale zalekli se bezpečnostních podmínek a celá fotbalová legrace taky dost stojí,“ říká Henk.

„Tohle je velmi bezpečný kemp, hlídají ho Holanďané i místní policie. Moji kamarádi ale měli strach a zůstali doma. Taky jde o peníze, mě to bude stát asi 5 až 6 tisíc eur.“

Za hodně peněz je i hodně muziky. Henka dnes čeká mimořádný zážitek. Kousek od kempu stojí nepoužívané nádraží, Holanďané si ale vyjednali výjimku a dráhy přistaví zvláštní vlak, říká Ester:

„Na nádraží půjdeme pěšky asi 25 minut, přijede vlak pro 800 fanoušků a doveze nás kilometr od stadionu v Johanesburgu.“

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme