Tisíce Uzbeků z Kyrgyzstánu se pokoušejí dostat do Uzbekistánu

Tisíce etnických Uzbeků se shromažďují u uzbecké hranice ve snaze uprchnout před násilím, které zachvátilo jižní Kyrgyzstán. Střety Kyrgyzů a Uzbeků už si vyžádaly nejméně 138 mrtvých. Nejméně 1700 dalších je zraněno. Spojené státy vyzvaly ke koordinované akci. Situací se zabývá také Rada bezpečnosti OSN.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace v Kyrgyzstánu

Demonstrace v Kyrgyzstánu | Foto: AFP

Situace ve městech Oš a Džalalabád se podle kyrgyzských médií mírně uklidnila, stále ale zůstává napjatá. Do Uzbekistánu uprchlo podle úřadů na 80 tisíc lidí. Mnozí běženci obviňují kyrgyzské bezpečnostní složky, že v některých regionech podporovali násilí směřované proti uzbekům.

Podle představitelů OSN existují důkazy o vraždách a znásilňování, mezi oběťmi jsou i děti. Zároveň panují obavy, že počet mrtvých je mnohem vyšší, než kyrgyzské úřady uvádějí. Do města Oš začala proudit první humanitární pomoc, k mnohým lidem se ale zatím nemůže dostat, řada Uzbeků se obává opustit své domovy, kde se skrývají před násilím.

Na opatřeních, jak krizi čelit, se v pondělí v Moskvě dohodli zástupci regionálního uskupení Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti. Detaily plánu nebyly zveřejněny, podle ruských představitelů ale Moskva nevyloučila vyslání mírových jednotek.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme