Nepokoje v jižním Kyrgyzstánu se už vymkly kontrole

Nejméně 140 obětí etnických střetů hlásí úřady ve středoasijském Kyrgyzstánu. Jak z místa hlásí zvláštní zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová, nepokoje v okolí města Oš na jihu země se už zcela vymkly kontrole. Z oblasti prchají desetitisíce menšinových Uzbeků. Násilnosti odsoudila i Rada bezpečnosti OSN.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

násilnosti  v Kyrgyzstánu se nedaří zastavit

násilnosti v Kyrgyzstánu se nedaří zastavit | Zdroj: ČTK

Situace ve městech Oš a Džalalabád zůstává nadále napjatá, přímo z Oše přicházejí zprávy o další střelbě, která se tam odehrávala během noci. Nevypadá to tedy, že by se ta situace nějak zásadně lepšila, uvádí naše zpravodajka.

Tisíce lidí už přešly hranici s Uzbekistánem a tisíce dalších se v obavách snaží o to samé i dnes. Kupí se na hranici, ale nemohou projít dále. Organizace spojených národů vyzvala k vytvoření humanitárního koridoru, protože panují velké obavy o osud uprchlíků i v samotném Uzbekistánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová o situaci v Kyrgyzstánu

Tam jich odešlo nejméně 80 tisíc, podle údajů expertů Mezinárodního Červeného kříže. Všichni se obávají, aby Uzbekistán takový nápor lidí zvládnul.

Z Oše přicházejí varování o humanitární krizi. K lidem tam už dorazily první potraviny, léky i voda. Z Biškeku vyrazila už včera první letadla, někteří lidé se v nich mohli vrátit a utéct z města, ale mnozí další, hlavně etničtí Uzbeci, zůstávají v obavách z násilí ve svých domovech přímo v Oši. Takže pomoc se k nim nemůže dostat a opravdu jsou po několika dnech násilností v hraniční situaci.

Mezitím vycházejí najevo podrobnosti o rozsahu násilností, zejména od etnických Uzbeků, kteří utíkají a jsou u hranice nebo už v humanitárních táborech na druhé straně hranice. Je zjevné, a potvrzují to nyní i odborníci OSN, že počet obětí bude asi mnohem větší než dosud uváděných zhruba 140.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český velvyslanec Bedřich Kopecký ve Světě o deváté Rádia Česko

Navíc OSN potvrdila, že má i sama důkazy o hrůzné povaze zločinů, které se tam dějí – vraždy, znásilnění. Oběťmi jsou mnohdy i děti. Spojené národy znovu vyzývají k mezinárodnímu zapojení a mezinárodním krokům, protože je zjevné, že kyrgyzská vláda klid nastolit nezvládá.

OSN: Neodkládat referendum

Organizace spojených národů apelovala na Kyrgyzstán, aby přes nynější nepokoje uskutečnil referendum o nové ústavě, plánované na konec měsíce, a následně i parlamentní volby.

„Uklidnit situaci, vrátit se k referendu a k volbám je klíčový cíl celého mezinárodního společenství,“ potvrdil na Rádiu Česko velvyslanec ČR v Kazachstánu Bedřich Kopecký, do jehož působnosti spadá i Kyrgyzstán.

„Referendum o ústavě má sloužit k dlouhodobému uklidnění a stabilizaci celé té situace v Kyrgyzstánu, ale samozřejmě předpokladem toho, aby bylo úspěšné, je, aby se situace uklidnila co nejdřív, teď, rychle.“

Čína evakuuje stovky svých občanů

Čína už z Kyrgyzstánu evakuovala 195 svých občanů. Další stovky se mají domů vrátit dnes. Peking se k tomuto kroku rozhodl kvůli pokračujícím násilnostem v Kyrgyzstánu.

První dvě čínská letadla z Kyrgyzstánu přistála v Urumči, metropoli autonomní oblasti Sin-ťiang. Jak v samotném Kyrgyzstánu, tak i v Urumči jim pomáhají speciálně vytvořené pracovní skupiny.

Žádost co nejdříve odjet zpět domů totiž vyjádřilo na 600 Číňanů z celkového počtu jednoho tisíce, kteří na jihu Kyrgyzstánu žijí. Všechny zbývající přepraví do Číny další letadla během dneška.

Současná evakuace je vůbec největší od roku 2006, kdy Peking zajistil přepravu svých občanů z násilím zmítaných Šalamounových ostrovů.

Robert Mikoláš, Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme