ODS, TOP 09 a VV chtějí zprůhlednit obří ekozakázku

Experti ODS, TOP 09 a Věcí veřejných na životní prostředí se shodli na neprolomení limitů těžby a maximální průhlednosti ekologické superzakázky. Potvrdili i zavedení ekologického cla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plechovka plovoucí ve vodě

Plechovka plovoucí ve vodě | Foto: Fotobanka stock.xchng

Tým případné trojkoalice pro životní prostředí a zemědělství má jako první z dílčích vyjednávacích týmů připravené podklady pro vyjednávací tým lídrů.

„Nyní jsme v otázce formulací jednotlivých slovíček. Velmi vítáme, že koaliční partneři se shodují na tom, že zakázku je zapotřebí vyhodnotit s naprostou jistotou transparentnosti, s naprostou jistotou maximální efektivity,“ řekl své stanovisko k ekologické superzakázce místopředseda Věcí veřejných Vít Bárta.

„Nyní s ohledem na riziko možných arbitráží formulujeme jasné větičky, že, pokud budou supertendr provázet jakékoli pochybnosti, prostě bude zrušen,“ dodal Bárta. Další možností by bylo také rozdělit jej na dílčí projekty.

Experti mají řešení i pro ochranu limitů těžby uhlí. „My jsme proti prolomení limitů byli před volbami, takže ten slib dodržujeme. Shodli jsme se také na tomto tématu s našimi potencionálními koaličními partnery. Určitě se bude vláda zabývat novelou horního zákona. Tam se bude připravovat i legislativní rámec týkající se limitů,“ přiblížil poslanec Jiří Papež z ODS.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme