Na jihu Kyrgyzstánu hrozí podle expertů humanitární krize

Kyrgyzstán prožívá nejvážnější násilnosti za posledních dvacet let. Při střetech Kyrgyzů s Uzbeky, které před několika dny vypukly na jihu země, zahynulo nejméně 170 lidí, přes tisíc dalších je zraněno. Více než sto tisíc obyvatel jižního Kyrgyzstánu opustilo své domovy. Na hranici s Uzbekistánem hrozí podle expertů humanitární krize.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

násilnosti  v Kyrgyzstánu se nedaří zastavit

násilnosti v Kyrgyzstánu se nedaří zastavit | Zdroj: ČTK

Během dne přicházely zprávy, že se situace v jižním Kyrgyzstánu uklidňuje. V samotném Oši zůstává ale situace velmi napjatá. „Situace je zde klidnější, ale k normálu má velmi daleko. Ve městě stále platí zákaz vycházení, celé bloky domů jsou vypálené, na ulicích jsou ohořelé vraky automobilů, obchody i restaurace jsou vyrabované,“ přiblížila v Ozvěnách dne přímo z Oše moskevská zpravodajka Radiožurnálu Lenka Kabrhelová.

Jak dodala, podle provizorní prezidentky Rosy Otunbajevové místní bezpečnostní síly situaci zvládají. „Je pravda, že v Oši ustaly největší přestřelky. Ale stále je zde velká obava ze strany Uzbeků vůči kyrgyzským bezpečnostním složkám, na které se objevily útoky. Uprchlíci totiž mluví o tom, že tyto složky nebránily a někdy se prý přímo podílely na zločinech, které se tady odehrávaly,“ uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Kyrgyzstánu přiblížila v Ozvěnách dne přímo z místa moskevská zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová, dalším hostem byl Ondřej Soukup z Hospodářských novin.

Zástupci OSN mezitím potvrdili, že existují důkazy o tom, že násilí je dobře organizované a provázejí je těžké zločiny, včetně znásilňování a vražd dětí.

Otunbajevová: Situaci zvládneme sami

Dočasná prezidentka Rosa Otunbajevová vyjádřila obavy z možného rozšíření nepokojů i do metropole Biškeku a na sever země, zahraniční vojenské mírové jednotky však odmítla. Uvedla také, že bezpečnostní skupina států tohoto regionu, v čele s Ruskem, zatím ani neplánuje vyslání mírových jednotek na jih Kyrgyzstánu.

„Intervence v tuto chvíli opravdu pravděpodobná není. Otunbajevová uvedla, že situaci zvládnou sami a že ji už také zvládají. Proto podle ní ustává i potřeba pro nějakou misi. Ale je pravda, že mnozí lidé, hlavně uprchlíci, naopak pomoc zvenčí očekávají,“ dodala zpravodajka.

Vývoj v Kyrgyzstánu je nebezpečný pro okolní region


Kyrgyzstán je strategicky důležitý region - pro boj s militantními islamisty i z pohledu dvou mocností, Ruska a Spojených států. Proto je podle pozorovatelů nynější vývoj v zemi pro okolní region nebezpečný.

„Kyrgyzstán se skutečně blíží k nějakému zhroucení státních struktur. Pokud by k tomu došlo, ohrožen bude nejenom Uzbekistán, ale i další země. Protože přes Kyrgyzstán procházejí důležité transportní koridory, jsou tam ruské a americké vojenské základny důležité pro operaci NATO v Afghánistánu,“ přiblížil Ondřej Soukup, bývalý moskevský korespondent Hospodářských novin.

Moskva se obává, že by na jihu Kyrgyzstánu mohl zavládnout chaos, že by tam mohly snáz operovat militantní muslimské skupiny a pašeráci drog. Přesto se Rusové zatím nerozhodli vojensky zakročit.

„Je tam celý komplex důvodů. Vojska tam sice mohou přijít, ale pokud by se situace vymkla kontrole, muselo by to být masivní. To by pro Rusko znamenalo, že bude zataženo do vnitřního konfliktu. Takže momentálně jsou jednání na úrovní materiální pomoci. Třeba poskytnutí techniky armádě,“ uvedl Soukup.

Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme