Společnost BP plně zaplatí za škody, které způsobila

Americký prezident Barack Obama dnes diskutoval se šéfy společnosti BP. Jak řekl už před schůzkou, ve svém prvním televizním projevu k Američanům z Oválné pracovny, bude po firmě požadovat plné odškodnění lidí a firem postižených únikem ropy v Mexickém zálivu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci společnosti BP čistí pobřeží

Pracovníci společnosti BP čistí pobřeží | Zdroj: ČTK

„Budeme bojovat s touto katastrofou pomocí všeho, co máme a jak dlouho bude potřeba. Společnost BP musí zaplatit škody, které způsobila. A my se pokusíme udělat vše potřebné pro to, abychom pobřeží a jeho obyvatelům pomohli se vzpamatovat z této tragédie,“ řekl Obama už před schůzkou v televizním projevu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentáře k aktuální situaci v Mexickém zálivu na Radiožurnálu.mp3

Slíbil nasadit veškeré dostupné prostředky na co nejrychlejší likvidaci katastrofy. Jeho administrativa už také pracuje na dlouhodobé obnově postiženého regionu.

BP už před schůzkou s americkým prezidentem vyjádřila souhlas s tím, že vloží zhruba dvacet miliard amerických dolarů (asi 420 miliard korun) do fondu, z něhož se bude platit náhrada škod, a který bude mít nezávislého správce. Samotná BP přitom nebude mít kontrolu nad rozdělováním prostředků. Dvacet miliard dolarů nicméně nemusí být konečná částka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Geolog Stanislav Benada v pořadu Stalo se dnes.mp3

Kromě toho BP dobrovolně vytvoří fond s dalšími sto miliony dolarů, jež bude určen všem těžařům, kteří přišli o práci v důsledku uzavření hlubinných vrtů. Firma už vyhlásila, že do konce letošního roku nevyplatí svým akcionářům dividendy.

Podle amerického prezidenta je také nutné zabránit dalším podobným neštěstím. Jako jednu z příčin rozsahu katastrofy uvedl fakt, že na něco podobného nebyl nikdo připraven a záchranná operace se vymýšlí takříkajíc za pochodu. Bude proto požadovat přísnější pravidla pro mořskou těžbu ropy a zlepšení dohledu nad společnostmi, které dosud až příliš často obcházely vlastní bezpečnostní směrnice i federální zákony.

Lepší bezpečnostní standardy těžby

„Poučili jsme se, že potřebujeme lepší bezpečnostní standardy a vynucovací prostředky pro mořskou těžbu. Ještě větší lekcí je ale to, že jakkoli zlepšíme opatření v tomto průmyslu, zůstává těžba velkým rizikem a ještě ke všemu je to vyčerpatelný zdroj. Spotřebováváme více než dvacet procent světových zásob ropy, ale disponujeme jen dvěma procenty jejich celkového objemu,“ řekl Barack Obama.

Ropa uniká do Mexického zálivu po havárii na plošině Deepwater Horizon už bezmála 60 dní. Společnosti BP se v poslední době daří část ropy zachycovat, vědci však zároveň zvýšili odhad: z vrtu podle nich uniká mezi 5,75 milionu až 9,54 milionu litrů denně, což je několikanásobně více, než se dosud předpokládalo.

Nejhorší ekologická katastrofa v dějinách Spojených států silně ohrožuje životní prostředí v zálivu i obživu tamních lidí. Podle mnohých expertů však za ropnou katastrofu nemůže pouze BP. Například geolog Stanislav Benada se domnívá, že katastrofa byla souběhem řady pochybení, na níž má podíl více firem a také americké úřady, které práce dozorují.

David Koubek, Ondřej Bouda, Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme