Experti možné koalice se znovu scházejí kvůli zdravotnictví

Odborníci možné koalice by dnes měli probrat jednotlivé okruhy, hledat shody a určit, ve kterých panují odlišnosti. Jeden ze členů komise za ODS Tomáš Julínek ve Světě o osmé Rádia Česko řekl, že strany mají jednotný názor na oblasti práv pacientů, přístupu ke zdravotní péči či otázky bezpečí a kvality.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři

Lékaři | Foto: Fotobanka stock.xchng

Naopak těžko se bude hledat shoda právě na fungování zdravotních pojišťoven, Věci veřejné jsou pro jednu zdravotní pojišťovnu, to odmítá ODS a TOP 09.

„Pro mě je jedna pojišťovna, tedy návrat ke státnímu zdravotnictví, kdy si nemůžete vybrat, nepřijatelná,“ poznamenal Julínek. „To, co je nám společné, je nedostatečná role státu v kontrole nároků na pojištění, to znamená na bezplatnou péči. Dnes je fakticky tento nárok definován velmi široce, ale je prakticky nevymahatelný“

Za podstatné Julínek označil podmínky, ze kterých zdravotní pojišťovny fungují a v současné době je považuje za měkké.

Přehrát

00:00 / 00:00

Shody i rozpory v přípravě zdravotnické reformy popsal ve Světě o osmé Tomáš Julínek (ODS)

Další z třecích ploch budou zdravotnické poplatky. VV měly ve svém programu zrušení poplatku za položku na receptu - nicméně naznačily, že v tomto ohledu jsou schopny určitého kompromisu. O rušení poplatku za položku na recept by byla ochotná uvažovat i TOP 09.

„Poplatek za položku na receptu zafungoval a ušetřil nám 1,7 miliardy korun - o tom není pochyb, to je statistický fakt. To znamená, jestliže se někomu tento poplatek nebo regulace nelíbí, či reflektuje určitou nelibost občanů, pak nechť se navrhne regulaci jinou,“ poznamenal Julínek s tím, že věc není dogma, ale trvá na tom, že v oblasti léčiv se musí bránit plýtvání. „Nadměrná spotřeba nás stojí strašně moc a potom nejsou peníze třeba na cytostatiky,“ posteskl si.

Milan Kopp, Karolína Dubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme