Na kongresu ODS se očekává boj o křesla místopředsedů

Občanskou demokratickou stranu čeká o víkendu kongres, kde se bude předpokládaný premiér Petr Nečas ucházet o křeslo stranického předsedy. Oblastní sněmy v Praze se vesměs vyjadřují tak, že Nečase podpoří. Zbývá otázka, kdo budou jeho zástupci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Vodrážka (ODS)

David Vodrážka (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Dle informací Hospodářských novin se vedení pražské ODS - byť zatím neformálně - dohodlo na podpoře náměstka jihočeského hejtmana Martina Kuby a Kuba sám to listu potvrdil. Pražská ODS se ale definitivně rozhodne až na dnešním, večerním regionálním sněmu.

První místopředseda občanských demokratů David Vodrážka, který bude na kongresu tuto funkci obhajovat, Rádiu Česko řekl, že podpora pražského regionálního sněmu pro Martina Kubu se dá předpokládat. Naopak, Alexander Vondra, další z uchazečů o místopředsednický post, podporu hlavního města na kongresu mít zřejmě nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Vodrážka ve Světě o jedné Rádia Česko

„To samozřejmě ale neznamená a nepředznamenává, že nebude na kongresu zvolen. Stejně tak je to v případě Martina Kuby a všech dalších kandidátů včetně mě. Nikdo nemá své místo jisté, jisté je pouze to, že Praha podpoří na předsedu Petra Nečase,“ řekl Vodrážka, který zároveň popřel tzv. předkongresovou koalici velkých měst, o níž se teď mluví.

„Vždycky před každým kongresem, a je jedno jaké politické strany, probíhají vyjednávání – na tom v demokracii není nic špatného. Ano, probíhají vyjednávání mezi jednotlivými regiony, ale není to tak, že by se mezi sebou bavily jenom čtyři regiony. Rozhodně to není tak, že by byla koalice nějakých velkých regionů proti malým,“ prohlásil první místopředseda strany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci před Kongresem ODS přibližíl v Ozvěnách dne Radiožurnálu komentátor Petr Nováček

Potvrdil nicméně, že Praha, Brno, Moravskoslezský a Jihomoravský kraj si chtějí navzájem podpořit kandidáty: „To samozřejmě potvrzuji, není to ale nic špatného. Protože jsou to regiony, které dosáhly ve volbách poměrně hodně hlasů a mají velmi kvalitní kandidáty. Takže je to shoda okolností,“ dodal David Vodrážka.

Podle komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka je se zdá být téměř jisté, že Vodrážka bude na kongresu potvrzen prvním místopředsedou a že dalšími místopředsedy budou jihomoravský Pavel Blažek a Pavel Drobil za Moravskoslezský kraj. Dalším místopředsedou by „téměř jistě“ měl být reprezentant středních Čech, patrně europoslanec Cabrnoch.

Martina Mašková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme