Dlouholetí členové ODS opouštějí stranu

Část dlouholetých členů ODS opustila stranu a před komunálními volbami sestavuje vlastní kandidátky. Petr Nečas chce tento trend řešit. Naopak David Vodrážka má za to, že jde o přirozenou generační výměnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ODS

Tisková konference ODS | Foto: Tomáš Adamec

Občanské demokraty čeká o víkendu volební kongres. Zvolení Petra Nečase předsedou ODS je téměř jisté. Nový šéf se však kromě vládní agendy bude muset vypořádat i s postupným, ale viditelným odlivem letitých členů strany. Odchod známých tváří, který souvisí s vnitrostranickým bojem před komunálními volbami, zaznamenaly některé regiony v jižních a středních Čechách nebo v Karlových Varech.

Přehrát

00:00 / 00:00

DRž ODS regiony.mp3

Asi nejvyostřenější je situace v jižních Čechách. ODS vyloučila ze svých řad strakonického místostarostu a cestovatele Pavla Pavla. Ten se spolu se starostou města Pavlem Vondrysem rozhodl sestavit pro komunální volby nezávislou kandidátku.

Podobný krok chystají také dnes už bývalí členové ODS v Písku. Exposlanec Tom Zajíček kritizuje především způsob boje o vliv v regionálních sdruženích strany metodou nákupu nových členů. Takzvané velrybářství se podle něj něj stále rozšiřuje:

„Ten systém nabrat nějakou velkou skupinu nových členů a poté hlasováním vytvořit nové orgány a nové vedení, to není nic nového. Všichni víme, že tenhle rys v ODS byl přítomný už léta. Ale nové na tom je to, že se to dostává už i do menších měst a už tam se používá naprosto srovnatelný způsob. V tom je to velikánské nebezpečí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zajíček verlybářství.mp3

Zajíček chce už příští týden dojednat poslední detaily a oznámit jméno lídra. Kandidátku Volba pro město i kampaň pro komunální volby má už nachystanou i exstarosta Kladna za ODS Milan Volf. I on tvrdí, že stranu opustil kvůli čachrům, které provázely sestavování komunální kandidátky ODS:

"Já jsem z ódéesky odešel protože jsem v podstatě viděl, že to je strana, která už vůbec nemá co říct. Je to klientelismus, kde se manipulují sněmy a volby. Když například skupina, o které si myslím, že je velmi kvalitní a má co dát městu, dala najevo, že se bude ucházet o posty, tak místní kladenská rada ODS si přes noc nabrala 20 nebo 30 členů jenom proto, aby ji přehlasovala."

Přehrát

00:00 / 00:00

Nečas nic neřeknu.mp3

I vedení ODS připouští, že situace se začíná vymykat. Názory na to, jak a zda vůbec by se měl tento trend řešit se různí. Lídra strany Petra Nečase podle jeho spolupracovníků odchody zasloužilých členů trápí. Kvůli časově náročnému vyjednávání o sestavení vládní koalice se tím však zatím nemohl zabývat a situaci v ODS odmítl komentovat:

„Budeme se tím samozřejmě zabývat na výkonné radě. Víc vám k tomu neřeknu.“

První místopředseda David Vodrážka však míní, že v ODS dochází ke generační výměně a část strany to těžce nese:

Přehrát

00:00 / 00:00

Vodrážka výměna v ODS.mp3

„Někteří členové, kteří se již nedostanou na kandidátky, tak se vyjadřují, že jsou nespokojeni s prací ODS, ale ono je to trochu jinak. Přichází generační výměna a někteří lidé se s tím neumí srovnat. Je to nepříjemné, ale je to jejich rozhodnutí. Když je někdo ve straně 20 let a najednou převlékne kabát, tak to většinou nebývá chybou té strany.“

Situací v regionálních sdruženích ODS se podle Petra Nečase bude zabývat výkonná rada. Širší vedení strany se sejde dnes večer, těsně před kongresem. Vnitřní spory v krajích se však pravděpodobně budou řešit až s novým vedením.

Lucie Husárová 1, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme