Komorowski, nebo Kaczynski? Poláci v neděli vyberou prezidenta

V Polsku dnes končí kampaň před prezidentskými volbami. Už v neděli se bude rozhodovat mezi deseti kandidáty, skutečné šance mají ale jen dva - současný maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski a lídr opozice Jaroslaw Kaczynski, bratr tragicky zesnulé hlavy státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci Bronislawa Komorovského

Příznivci Bronislawa Komorovského | Zdroj: ČTK

Na mítincích opozičního kandidáta Jaroslawa Kaczynského se nejčastěji opakuje jedno jediné slovo - vlastenectví. “Je to velký vlastenec a já mám stejnou povahu jako on, proto ho budu volit,“ říká důchodce Grzegorz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petra Vavroušky z polské kampaně před volbou prezidenta

“Vlastenectví chápu tak, že důležitá je vlast, důležitý je Bůh a motlitba. Ta není jen nějakým prázdným rituálem, ale jde o kontakt s vyšší silou, která stvořila tento svět,“ vysvětluje další Kaczynského volič, stejně jako všichni ostatní silně věřící katolík.

“Toužíme po tom, aby se pan Kaczynski stal prezidentem. Domnívám se, že je vlastencem, a pokud nevyhraje, tak my prostí lidé vyjdeme do ulic,“ varuje paní Krystyna.

Polsko je nejdůležitější, zní hlavní heslo Jaroslawa Kaczynského. „Polsko musí být silným státem, nebo zanikne,“ zabrnkal Kaczynski na patriotickou strunu svých příznivců. “Když budu prezidentem Polska, budu dbát o to, aby bylo silným státem,“ slibuje z tribuny.

Jaroslaw Kaczynski zrovna slaví jedenašedesáté narozeniny. Jeho příznivci na to nezapomněli a přejí mu hodně štěstí.

Favorit Komorowski sází na kontaktní kampaň

V jiném městě se snaží Poláky oslovit štáb Bronislawa Komorowského, pořád ještě hlavního favorita voleb.

„Chci, aby se v naší zemi žilo lépe a aby se nejrůznější problémy na úřadech řešily rychle a ne aby se táhly roky,“ přál by si majitel malého obchodu.

Člen štábu mu při tom strká do ruky leták s názory kandidáta. „Uvidíme v neděli. Doufám, že přesvědčíme tohoto pána, že Komorowski se bude snažit lidem život zjednodušit,“ hájí svého kandidáta agitátor Waldemar.

Předvolební kampaň v Polsku | Foto: ČTK

“Ještě nevím, koho budu volit. Patřím do skupiny nerozhodnutých voličů,“ přiznává na rozloučenou upřímně živnostník.

Kontaktní kampaň na ulici pokračuje. „Je to náročné, ale je potřeba přesvědčit lidi, že hlasování ve volbách má smysl. Spousta Poláků se totiž o politiku vůbec nezajímá a pak si stěžují, kdo jim vládne,“ říká za pochodu pan Waldemar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polské prezidentské volby v Ozvěnách dne okomentovala publicistka Joanna Czaplinská.

Jiní dobrovolníci zase obchází domy a klepou na dveře. Většinou ale lidé neotvírají. „Reakce jsou různé, od ‘mockrát děkujeme za letáky‘, po ‘vypadněte a neotravujete‘,“ vypráví jeden z dobrovolníků.

Rozhodne už první kolo?

Kampaň končí v Polsku dnes o půlnoci. V neděli po volbách se jednotlivé štáby dozvědí, jestli se jim vyplatila. Poláci volí prezidenta přímo. Podle publicistky Joanny Czaplinskové by už v první kole mohl být zvolen Komorowski, záleží to ale na volební účasti:

„V posledních třech dnech získal Komorowski podporu dalších tří procent voličů, což by znamenalo, že by mohl získat 51 procent hlasů. Já si myslím, že je to především výsledek toho, že se Jaroslaw Kaczyňski během posledních dnů chovat tak, jak většina lidí čekala, to znamená, že začal pomlouvat a trošku útočit na Občanskou platformu.“

Naopak polský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška si myslí, že poláci si svého prezidenta zvolí až v druhém kole, do kterého postoupí největší rivalové – Komorowski a Kaczyňski.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme