Čtyři Češky jsou v nemocnici po nehodě autobusu v Chorvatsku

V Chorvatsku nedaleko od města Umag na pobřeží Istrie havaroval nad ránem autobus písecké cestovní kancelářes Köller s českými turisty. Jednadvacet lidí se zranilo, čtyři ženy zůstávají v nemocnici. Jejich životy ale nejsou v ohrožení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U města Umag havaroval český autobus.

U města Umag havaroval český autobus. | Foto: www.24sata.hr

„V autobuse bylo třicet jedna českých turistů a dva řidiči. Autobus se převrátil. Na místo nehody hned přijela chorvatská policie, hasiči a sanitky. Cestující byli hned převezeni k ošetření do zdravotního střediska ve městě Novigrad,“ řekla Jindra Malá z konzulárního jednatelství v Rijece.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jindra Malá z konzulárního jednatelství v Rijece mluví o nehodě autobusu.

Poté, co byli cestující ošetřeni, devatenáct z nich bylo ještě převezeno do nemocnice v Pule. „Nikdo není ohrožen na životě. Jedná se o pohmoždění na rukách, nohou, břicha nebo hlavy,“ upřesnila Malá.

Během dne pak bylo 15 hospitalizovaných propuštěno, informovala později Radiožurnál Jindra Malá: „Čtyři ženy zůstávají hospitalizované v nemocnici s frakturami, jedna má otřes mozku. Řešíme ještě případ jedné pacientky, která nejspíš nebude pokračovat v dovolené, a domlouváme s asistenční službou její převoz do České republiky.“

Těm turistům, kterým se nic nestalo, delegátka písecké cestovní kanceláře zajistila náhradní ubytování se snídaní. Cestující by měli ještě dnes pokračovat do cíle své cesty města Rabac. Těm, kteří nebudou moct jet, zajistí písecká cestovní kancelář dopravu domů.

„Někteří z klientů se zřejmě dál zúčastní dovolené. Někteří se možná zúčastnit nebudou moci, takže bude organizován návrat do České republiky. Samozřejmě, že klientům, kteří nebudou moct čerpat dovolenou v plném rozsahu, budou vráceny prostředky, které na to vynaložili,“ řekl spolumajitel firmy Pavel Kellner.

Na vině zřejmě řidič

Příčinu nehody teď šetří chorvatští policisté, pravděpodobně za ni ale může řidič autobusu, který nezvládl řízení na kluzké vozovce.

„Řidič nepřizpůsobil rychlost podmínkám na silnici. Silnice byla mokrá a v mírné zatáčce autobus vyjel ze silnice a převrátil se na bok do odvodního kanálu s vodou,“ sdělila Jindra Malá z konzulárního jednatelství v Rijece.

Řidič autobusu byl policií vyslechnut hned ráno. Chorvatská média spekulují, že autobus jel vysokou rychlostí, dostal smyk na kluzké vozovce a spadl ze čtyřmetrového srázu.


Zvětšit mapu

Tereza Janouškovcová Bartůňková, mta, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme