Poláci volí nového prezidenta. Vybírají si z deseti kandidátů

Poláci si dnes vybírají novou hlavu státu. Vybírají si z deseti kandidátů, ale šanci mají jen dva z nich. Předčasné volby se konají poté, co v dubnu zahynul při letecké katastrofě prezident Lech Kaczyńsky. Jeho bratr-dvojče Jaroslav patří mezi favority voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski | Foto: Český rozhlas 7 - Radio Praha

Celkem deset kandidátů dnes bude bojovat o přízeň více než třiceti milionů polských voličů. Očekává se ale, že k urnám dorazí pouze polovina z nich. Řada Poláků má totiž po nedávných povodních jiné starosti, než výběr budoucího prezidenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polsko-volby-prezidenta.mp3

O této funkci mohou snít pouze dva politici. Kandidát opozice Jaroslaw Kaczyńsky, který podle průzkumů přitahuje spíše starší voliče z venkova se základním vzděláním.

Jeho hlavní soupeř, současný maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski, oslovuje mladší generaci, z větších měst a vyššími příjmy. Vítězství v prvním kole mu přisuzovaly absolutně všechny odhady nálad voličů.

Pravděpodobně ale nezíská nadpoloviční většinu hlasů a o novém polském prezidentovi se tak rozhodne až za dva týdny.

Petr Vavrouška, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme