Robert Fico by si přál sestavit příští slovenskou vládu

Robert Fico se nevzdává myšlenky, že příští slovenskou vládu sestaví on. Dosavadní slovenský premiér sice se stranou SMER vyhrál parlamentní volby, ale parlamentní většinu drží pravicové strany. A ty chtějí, aby Fico neprodleně odešel do opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda SaS Richard Sulík a předseda Smeru-SD Robert Fico

Předseda SaS Richard Sulík a předseda Smeru-SD Robert Fico | Zdroj: ČTK

Robert Fico zkoušel ke koalici zlákat křesťanské demokraty. Odmítnul ale, že by jim za to nabídnul premiérský post a polovinu ministerských křesel, jak se spekulovalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovensko-Fico-vláda-naděje umírá poslední.mp3

Šéf křesťanských demokratů Ján Figeľ ale Ficovi vzkázal, ať vrátí prezidentovi pověření k jednáním o vládě a uzná, že je čas odejít do opozice.

Robert Fico chce ale využít celou lhůtu, kterou mu dal pro rozhovory k dispozici prezident Ivan Gašparovič, tedy až do příští středy. O vládě mezitím paralelně jedná pravice.

Zahraniční média předpokládané střídání vlády na Slovensku vítají. Podle britského týdeníku The Economist se střední Evropou prohnal čerstvý vítr. Pravice uspěla nedávno ve volbách v Maďarsku, Česku i na Slovensku.

Vojtěch Berger, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme