Polsko volí prezidenta. Volební účast ale nebude vysoká

Poláci si dnes volí nového prezidenta, poté, co v dubnu tragicky zahynul Lech Kaczynski. O prezidentský úřad bojuje celkem deset kandidátů, hlavní dva už odvolili. Maršálek Sejmu Bronislav Komorowski a lídr opozice Jaroslav Kaczynski, který vyzval voliče, ať určitě přijdou k volbám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poláci dnes volí prezidenta

Poláci dnes volí prezidenta | Zdroj: ČTK

Volební místnosti v Polsku se otevřely už brzy ráno, a to v šest hodin. Očekává se zhruba padesáti procentní účast voličů. Prezidentské volby tradičně pozornost Poláků tolik nepřitahují.

Letos navíc zemi zasáhly dvě povodňové vlny a lidé ze zaplavených oblastí naznačovali, že na hlasování nemají náladu. Tam, kde byla velká voda, se ale podařilo všechny volební místnosti dát do pořádku. Až na jednu jedinou výjimku, kdy volební komise zasedne v provizorním vojenském stanu.

Ve všech předvolebních průzkumech vítězil v prvním kole kandidát vládní Občanské platformy Bronislav Komorowski. Nadpoloviční většinu hlasů ale pravděpodobně nezíská, a tak si Poláci definitivně zvolí prezidenta ve druhém kole za dva týdny.

Petr Vavrouška, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme