ODS další dva roky povede Petr Nečas

Vedení občanských demokratů je téměř kompletně nové. Předsedou strany byl na kongresu podle očekávání zvolen Petr Nečas. A podle jeho představ delegáti zvolili i místopředsedy ODS: Miroslavu Němcovou, Pavla Blažka, Pavla Drobila, Jiřího Pospíšila a Alexandra Vondru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově zvolené grémium ODS (zleva: Jiří Pospíšil, Pavel Drobil, Pavel Blažek, Petr Nečas, Miroslava Němcová, Alexandr Vondra.

Nově zvolené grémium ODS (zleva: Jiří Pospíšil, Pavel Drobil, Pavel Blažek, Petr Nečas, Miroslava Němcová, Alexandr Vondra. | Foto: Tomáš Adamec

Nečasův mandát je velmi silný. Od 617 delegátů získal 538 hlasů, což představuje 87,5 procenta.

V kandidátském projevu Nečas zdůraznil, že sám není spojený s žádným skandálem a garatoval, že nekrade a není úplatný. Důvěru občanských demokratů si získal. A po vyhlášení výsledků členům strany v sále poděkoval.

V čele ODS chce Nečas straně vrátit dobré jméno, přilákat zpět voliče a vyhrávat volby. Podle Nečase je také ODS připravená jako strana vznikající vládní koalice provést dlouho odkládané reformy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volbu nového vedení ODS sledovala reportérka Radiožurnálu Václava Vařeková

„Máme před sebou obrovské množství práce, a to v podobě koaličních vyjednáváních. Pravice nyní dostala unikátní možnost, která se nemusí objevit v následujících několika volebních obdobích. Musíme provést základní klíčové reformy, které jsou nezbytné pro tento stát. A to jak v oblasti důchodové, tak v oblasti sociální, respektive v rámci veřejných rozpočtů. Jsme připraveni se do toho vrhnout se vší silou. Je třeba samozřejmě provést řadu změn, a to i v rámci ODS,“ řekl Nečas krátce po svém zvolení a dodal:

„Mé zvolení je snad dostatečný signál koaličním partnerům, že se z hlediska klíčových vyjednavačů nic nezmění a naopak přispěje ke zklidnění atmosféry.“

Klaus popřál Nečasovi hodně štěstí

Novému předsedovi občanských demokratů poblahopřál ke zvolení i prezident Václav Klaus. Někdejší zakladatel a první předseda strany Václav Klaus nebyl s ODS vedenou Mirkem Topolánkem spokojen. Jak po zvolení Petra Nečase prezident řekl, jde o očekávaný a jediný možný krok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kongres ODS očima komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka

„Velmi bych novému předsedovi přál, aby se mu dařilo, a to jak v této nové funkci, tak ve velmi pravděpodobné roli předsedy vlády. Jeho zvolení bylo naprosto očekávané, jelikož byl jediným možným kandidátem, nejen formálním. Je to velmi logické vyústění,“ řekl Klaus.

Schwarzenberg: Před Nečasem stojí težký úkol

Nečasovi ke zvolení v televizi Prima pogratuloval i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Přeji mu mnoho štěstí, neboť z vlastní zkušeností vím, že je mnohem těžší přebudovat starý dům, než postavit zbrusu nový. Vím, jak těžký úkol před Petrem Nečasem stojí,“ uvedl Schwarzenberg

První dáma Němcová

První místopředsedkyní strany se překvapivě stala Miroslava Němcová, která porazila původně favorizovaného Davida Vodrážku. Delegáti kongresu v pražských Vysočanech jí v tajné volbě dali 314 hlasů z celkem 599.

Němcová ve svém projevu přivítala zvolení Nečase do čela strany vítá. Podle ní mají ve straně společné cíle.

„Chceme být co možná nejotevřenější. Musíme srozumitelně formulovat své kroky. Zejména pak při sestavování vlády, vyjednávání kompromisů a obsazování jednotlivých vládních křesel. Dáváme přednost kvalitě. Roky, které budou před námi nebudou vůbec jednoduché, zejména pokud jde o záměry vlády a o to, co jsme akcentovali ve volbách jako stěžejní témata,“ uvedla Němcová.

Favorizovaný David Vodrážka nesl porážku smířlivě.

„Ukázalo se, že jsme opravdu demokratická strana a to, co se tady dlouhodobě prezentovalo, že existují nějaké zákulisní dohody, vzalo za své. Nastoupil nový styl politiky ODS, což vítám. Netěší mne, že jsem nebyl zvolen prvním místopředsedou, ale respektuji demokratickou formu výběru,“ řekl Vodrážka.

Zjevně zaskočená Němcová těsně po vyhlášení výsledku hlasování přijala gratulaci Petra Nečase a vyslechla si velký aplaus.

O místopředsedy si Nečas řekl

Nový šéf občanských demokratů poté otevřeně podpořil kandidáty na místopředsedy, které by si ve vedení přál. Jmenoval Jiřího Pospíšila, Alexandra Vondru, Pavla Drobila a Pavla Blažka.

Všichni čtyři byli následně místopředsedy zvoleni, a to hned v prvním kole. Všichni získali více než 400 hlasů delegátů. Nejvíce - 434 hlasy - obdržel Alexandr Vondra. Ve vedení ODS tak nebude žádný zástupce pražské organizace strany.

‚Krok ke změně‘

Podle komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka není ODS přes velkou obměnu vedení po dnešku jinou stranou. To si vyžádá ještě velký kus práce:

„Protože to, co dnes naznačují změny ve vedení, bude třeba promítnout do praktické politiky a abych tak řekl propasírovat to tou stranou z centrály přes regiony až do těch oblastí. A tam je samozřejmě ještě mnoho lidí, kterým vyhovovala ta dosavadní ODS.“

„Bude to běh ještě na dost dlouhou trať, ale když to Nečasovo vedení vydrží, tak udělalo krok k tomu, aby se tahle změna mohla stát skutečností,“ míní Petr Nováček.

Marika Táborská, Václava Marešová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme