Jak trénují rozhodčí na šampionátu v Jihoafrické republice?

Oproti fotbalistům mají odlišnou barvu dresů a dost často také odlišné názory. Ale něco mají rozhodčí s hráči na trávníku přece jen společného? Pokud udělají chybu, naštvou tím miliony fanoušků. Tak jako to na světovém šampionátu předvedl naposledy Francouz Stéphane Lannoy v zápase Brazílie Pobřeží Slonoviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

trénink rozhodčích-vlevo Howard Webb

trénink rozhodčích-vlevo Howard Webb | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Stojím na malé tribuně na jednom ze školních stadionů na předměstí jihoafrické Pretorie, který teď v době šampionátu využívají k tréninku rozhodčí. Z reproduktorů bzučí vuvuzely, tak aby si sudí připadali jako v utkání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se připravují rozhodčí na MS

Na jedné straně se připravují ti, kteří zasáhnou do šampionátu v nejbližších dvou dnech, a na té druhé ti, co budou pískat později. Hlavní i asistenti. Někteří ale chybí. Třeba muži, kteří ten den pískají zápasy, a není tady například ani Francouz Stéphane Lanno, který nechal hrát beztrestně basketbal Brazilce Luise Fabiana v duelu s Pobřežím Slonoviny.

Ti další ale běhají po trávníku a připravují se na to, aby kritické momenty zvládali lépe. Lektor Esse Baharmast, jinak také první americký sudí, který pískal na světovém šampiotátu, si právě bere stranou borce s praporkem a vysvětluje jim, co je v nejbližší době čeká. Budou sledovat pohyb komparzistů na hřišti a vyhodnocovat ofsajdové situace. Každý asistent pět případů. Pak přejdou k počítači a všechno důkladně prohlížejí

Švéd Stefan Wittberg si vede skvěle a potvrzuje instruktorovu teorii, že sudí pouze jeden případ z dvaceti nevyhodnotí správně, všech 5 ofsajdových situací vyřešil dobře, narozdíl od dalšího asistenta Fermina Martineze ze Španělska, ketrý šel hned po něm, a který jednou chyboval, ale měl prý to prý těžší, omlouvá ho Esse Baharmast sudí ze světového šampiontu z roku 1998. ..

Asistenti zatím bez kritiky

Zatímco asistenti si až na výjimky zatím vedou na šampionátu slušně, kritiky na adresu hlavních v poslední době přibývá. Tak třeba Američané nemohou přijít na jméno Komanovi Coulibalymu z Mali, který jim neuznal regulérní branku v utkání se Slovinci. Na zmíněného Francouze si stěžovali Brazilci i zástupci Pobřeží slonoviny.

Oproti svým kolegům na čáře mají hlavní mnohem větší moc utkání ovlivnit, a tak jsou také pod mnohem větším tlakem. Ale všichni mají prvotřídní péči přiznává Uzbek Ravshan Irmatov, který měl tu čest řídit zahajovací duel.

Máme tréninky, pracujeme s technikou, všechno vyhodnocujeme. FIFA pro nás připravuje semináře, už tři roky se takto s nejnovějšími technologiemi připravujeme, takže si myslím, že bychom toho v souvislosti s tímto šampionátem mohli slyšet mnoho pozitivního. ... Nejen během turnaje nám pomáhají psychologové, tak abychom to co nejlépe zvládali


Pomoc psychologa, teď bude potřebovat možná i nešťasník Francouz Stéphane Lannoy který na mítinku chyběl. Ale to už se od něj nedozvíme, ostatně i ty nejzásadnější věci zůstanou reportérovi utajeny. Sudí sice povídají o tom, jak odolávají vuvuzelám, jak důležité je pro ně rodinné zázemí, loňské zkušenosti, pískání v nejlepší lize na světě, sem tam pochválí počasí, a třeba švédsko-anglická dvojice Stefan Wittberg Daren Cann paroduje s lahví ruce coby mikrofonem žurnalisty: Co říkáte na výkony švédského týmu na šampionátu, podle toho co jste viděl, ja to odhadujete, osmifinále, čtvrtfinále ...Co rád jíte, pastu?"

Zkrátka idylka. FIFA se prostřednictvím otevřeného tréninku snaží ukázat muže s píšťalkou v tom nejlepším světle. Ostatně Němec Wolfgang Stark to vystihl přesně, když hloučku německých novinářů omluvně říkal: "Já vím, co by Vás zajímalo, ale přesně to se od nás nemůžete dozvědět."

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme