Minsk slibuje uhradit Moskvě dluh za plyn do dvou týdnů

Bělorusko slíbilo během dvou týdnů vypořádat dluh s Moskvou za dodávky plynu. Ruský energetický gigant Gazprom dnes na nařízení prezidenta Dmitrije Medvěděva snížil Minsku přísun suroviny o 15 procent. Zároveň pohrozil, že pokud Bělorusko peníze nezaplatí, omezí dodávky ještě citelněji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn

Plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng

Přes Bělorusko proudí do Evropy zhruba pětina ruského plynu. Obě strany ale ujišťují, že se evropských spotřebitelů případné výpadky nedotknou.

Podle Moskvy Bělorusko dluží Gazpromu za plyn 196 miliónů dolarů. První vicepremiér Běloruska Vladimir Semaško prohlásil, že Minsk dluh vyrovná do 14 dnů.

Připustil zároveň, že jeho země má potíže s nedostatkem hotovosti. Problém by podle Semaška mělo pomoci vyřešit vyrovnání dluhu ze strany Gazpromu.

Ten podle Minsku neuhradil všechny účty za tranzit plynu do západní Evropy. Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov přiznal, že dluh existuje, jde ale údajně pouze o technický problém.

Spor o dodávky plynu přichází poté, co vztahy mezi oběma zeměmi znatelně ochladly. Moskva s Minskem se nebyly schopny dohodnout na pravidlech jednotné celní unie.

Bělorusko také poskytlo azyl svrženému kyrgyzskému prezidentovi Bakijevovi, i přesto že Rusko podporuje tamní novou prozatimní vládu.

Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme