V Londýně se bude dražit Picassův Piják absintu

Víc než 60 obrazů a plastik impresionistů a modernistů na prodej a výdělek až 7 miliard korun. Právě to očekává londýnská aukční síň Christie´s od dnešní dražby. Jedním z největších taháků bude legendární Piják absintu od Pabla Picassa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pablo Picasso

Pablo Picasso

Šéf aukčního domu Christie´s pro Evropu , Rusko a Blízký východ Jussi Pylkkanen prohlásil, že Picassův Piják Absintu je jedno z nejvýznamnějších děl nabízených do dražebního prodeje za posledních několik desítek let. A očekává, že dražba vynese 40 milionů liber, tedy více než jednu miliardu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dražbě Picassova obrazu Piják Absintu mluvil na Rádiu Česko šéfredaktor časopisu Art and Antiques Jan Skřivánek.

S tímto odhadem souhlasí i šéfredaktor časopisu Art and Antiques Jan Skřivánek: „Předaukční odhad je u tohoto obrazu 30 až 40 milionů liber. Je to opravdu výjimečný obraz, jaký na trhu dlouho nebyl. V tom smyslu si myslím, že je ten odhad v pořádku. Nečekal bych ale, že by cena vylétla ještě více než je odhad, což se občas u Picassových děl stává.“

To odhaduje Skřivánek podle toho, že jde o obraz z raného Picassova období. Olejomalba Angela Fernandeze de Soto z roku 1903 patří do expresionistického či modrého období španělského umělce nazvaného podle základního barevného tónu.

Angel byl Picassův přítel, rovněž umělec, který s ním sdílel ateliér v Barceloně. Picasso ho jednou označil za zábavného budižkničemu. Byl to údajně velmi líný člověk, který v životě nikdy neusiloval o nic významného. Picasso bravurně zachytil jeho znuděnost světem u sklenice absintu se zapálenou dýmkou.

Picassův Piják Ansintu jde do dražby pět měsíců potom, co skončil letitý spor o jeho vlastnictví mezi potomky berlínského židovského bankéře Paula von Mendelssohna-Bartholdyho a nadací muzikálového skladatele Andrewa Lloyda Webera, která obraz prodává.

Milan Kocourek, Lenka Rafaelová, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme