Rusko snížilo dodávky plynu do Běloruska o 60 procent

Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom snížil dodávky suroviny do Běloruska o 60 procent. Další omezení dodávek plynu do Běloruska oznámil šéf společnosti Gazprom Alexej Miller. Důvodem je podle něj dosud neuhrazený dluh Běloruska ve výši 192 milionů dolarů. Moskva tvrdí, že Minsk platí nadále v cenách roku 2009, ty ale Gazprom v letošním roce zvýšil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynoměr

Plynoměr | Foto: Fotobanka stock.xchng, Csongor Varga

Běloruští představitelé několikrát uvedli, že jsou dlužnou částku ochotni zaplatit, zároveň ale po Gazpromu žádají doplacení peněz za transport plynu do západní Evropy.

Celý spor Evropa pochopitelně pozorně sleduje. Několikrát se již v minulosti stala rukojmím Ruska ve sporu s jeho sousedy o ceny surovin.

Běloruský prezident Lukašenko včera nařídil zastavit dodávky plynu dál do Evropy, pokud bude Rusko nadále přísun plynu omezovat. Evropská unie v úterý večer uvedla, že důsledky sporu již zasáhly Litvu, Polsko a východ Německa. Gazprom ale tvrdí, že evropští spotřebitelé v tuto chvíli spor nepociťují a plyn prý normálně dál proudí na západ.

Česka se spor nedotkne

Podle zvláštního velvyslance České republiky pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky spor mezi Moskvou a Minskem poškozuje hlavně Bělorusko:

„Rusové se snaží nastavit velice tvrdé parametry celní unie, která má vstoupit v platnost 1. července. Bělorusko je proto ořezáváno nejen okolo plynu, ale už i okolo tarifů na mléko a další komodity.“

„Dopad na Evropskou unii je v tuto chvíli zatím malý. Pokud by Bělorusko chtělo vzdorovat déle, což neočekávám, tak by to pocítilo především Polsko a Německo. Pro nás by to zatím nic neznamenalo, pouze by to mohlo snížit tranzit plynu přes Horu sv. Kateřiny, kudy jde plyn z Německa do Německa,“ dodává Bartuška.

Také podle mluvčího společnosti RWE Transgas Martina Chalupského se vyhrocená situace v Bělorusku Česka nedotkne. K nám vede totiž jiná větev plynovodu přes Ukrajinu a Slovensko.

Lenka Kabrhelová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme