Sněmovna si dnes zvolí nové vedení

Předseda a tři místopředsedové. Taková je představa ODS, TOP 09 a Věcí veřejných o vedoucích křeslech sněmovny. Počet vrcholných funkcionářů dolní komory by se tak měl nově snížit o dva. O obsazení těchto postů mají dnes rozhodnout v tajném hlasování poslanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněmovnu řídila první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Sněmovnu řídila první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová | Foto: Tomáš Adamec

Tři strany usilující o sestavení vládní koalice chtějí, aby si vedení sněmovny rozdělili jejich zástupci a jeden za ČSSD. S komunisty na této úrovni nepočítají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z jakých kandidátů budou poslanci předsednictvo vybírat, shrnuje Milada Richterová.

Nejvyšší post v dolní komoře by měla podle stran vyjednávajících o vládě obsadit ODS. Ta nominovala do tohoto křesla novou první místopředsedkyni strany Miroslavu Němcovou. Sama Němcová by se v čele všech poslanců ráda zasadila především o konstruktivní a racionálnější fungování sněmovny a o snížení počtu jejích funkcionářů.

„Ten druhý krok by se týkal spíš atmosféry v poslanecké sněmovně. Jiného typu jednání, aby to nebyl pouze osobní útok stíhající jiný osobní útok. Ale aby to bylo, pokud možno, korektní, věcné, byť mnohdy ostré politické jednání. Tady se samozřejmě názory musí tříbit,“ řekla Němcová.

ČSSD trvá na Zaorálkovi

Sociální demokraté ale stále trvají na tom, že post předsedy poslanecké sněmovny by měl obsadit kandidát jejich ve volbách nejúspěšnější a budoucí nejsilnější opoziční strany. ČSSD proto do této funkce navrhla svého místopředsedu Lubomíra Zaorálka.

Lubomír Zaorálek za ČSSD ve volební diskuzi s Martinem Veselovským v budově Českého rozhlasu v Ostravě dne 20.5.2010 | Foto: Khalil Baalbaki

S tím, že tři strany vyjednávající o vládě přisuzují nejvyšší post v dolní komoře parlamentu ODS sociální demokracie nesouhlasí. Lubomír Zaorálek by si přál, aby nová sněmovna navenek působila lépe než ta minulá.

„Teď mi připadá, že především je tu šance, aby sněmovna fungovala jinak, než ta minulá, která se často rozpadala v obstrukcích. Dokonce i v posledním období tady byla celá řada obstrukcí. Vytvořit teď nové podmínky, aby sněmovna i na veřejnost působila lépe,“ podotkl Zaorálek.

Pokud Zaorálek v souboji o post předsedy sněmovny neuspěje, nominovala ho ČSSD i na místopředsedu. Bude-li do čela dolní parlamentní komory zvolená Miroslava Němcová, mohly by spolu s ní usednout ve vedení další dvě ženy. Za TOP 09 má ambice na obsazení místopředsednického křesla Vlasta Parkanová. Větší zastoupení žen ve vedení sněmovny by podle ní mohlo být přínosem.

„My, co to tady už nějaký rok známe, víme, že v posledních letech to bylo někdy k nesnesení. Že trpěla duše a trpělo i tělo. Možná, že pouhým přenastavením klimatu se tady může něco zlomit,“ domnívá se Parkanová.

S komunisty se nepočítá

Za Věci veřejné by měla být místopředsedkyní komory Kateřina Klasnová. Pokud ji prý poslanci do této funkce zvolí, je přesvědčená o tom, že novou úlohu zvládne. „Působila jsem v zastupitelstvu Prahy 1, takže vím, jak je často těžké ukočírovat pětatřicet lidí. Takže si dovedu představit, jak to musí být náročné tady, kde je dvě stě lidí. Budu se to muset učit, jsem tady nováčkem. Doufám, že to zvládnu, věřím tomu,“ řekla Klasnová.

Kateřina Klasnová (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

Strany, které jednají o budoucí vládě, chtěly z vedení dolní komory vyšachovat komunisty. Ti přesto navrhují na místopředsednické křeslo svého předsedu Vojtěcha Filipa.

„Jsme přesvědčeni o tom, že tak jako každý druhý máme i my právo předložit tuto nominaci. Přinejmenším máme právo odporovat diskriminaci, která se tady zjevně začíná rozmáhat navzdory slibům o slušnosti a korektnosti. Naši voliči jsou naprosto stejnými a stejnoprávnými občany České republiky jako voliči všech ostatních politických stran,“ uzavřel šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Pokud dnes poslanci zvolí své vedení a ustavující schůze skončí, úřednický kabinet Jana Fischera rozhodne hned v pátek ráno na mimořádném zasedání o své demisi. Vládnout pak bude do chvíle, kdy prezident Václav Klaus jmenuje nový vládní kabinet.

Milada Richterová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme