Ruský prezident bude ve Washingtonu jednat hlavně o ekonomice

Ekonomická spolupráce, to má být hlavní téma dnešního jednání ruského prezidenta Dmitrije Medveděva ve Washingtonu. Jeho setkání v Bílém domě s prezidentem Obamou má potvrdit zlepšení vzájemných vztahů. Americký prezident Obama tak pokračuje v uvolňování vztahů s Ruskem. S šéfem Kremlu má dnes mluvit hlavně o ekonomice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama a Dmitrij Medveděv

Barack Obama a Dmitrij Medveděv | Foto: Pavel Balíček

Dnešní setkání obou prezidentů je už několikáté od doby, co se loni v lednu Barack Obama ujal svého úřadu. Komentátor Českého rozhlasu 6 Libor Dvořák v této souvislosti podotýká, že vzájemné vztahy obou zemí jsou stále trošku nejasné:

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě ruského prezidenta v USA mluvila na Rádiu Česko redaktorka Magdalena Trusinová.

„V každém případě dosud nedošlo k resetování rusko-amerických vztahů tak, jak si to již minulém roce přála americká ministryně zahraničí Clintonová. Proces je stále v chodu.“

Jednou z překážek ve vzájemných vztazích může být podle Libora Dvořáka to, že Rusko se domnívá, že je ‚taháno za nos‘, co se týče členství ve Světové obchodní organizaci, jak řekl sám prezident Medvěděv.

Oba prezidenti mají probrat právě uvedení Ruska do Světové obchodní organizace (WTO) a dotknout by se měli i víkendových schůzek skupin G8 a G20 v Kanadě.

Po období, kdy byla hlavním tématem ve vzájemných vztazích Ruska a Spojených států bezpečnost a redukce jaderných zbraní, se od nové schůzky očekává oteplení v hospodářské oblasti.

Americký prezident Barack Obama chce na summitu zemí G20 v Torontu přemluvit velké evropské země, aby v zájmu oživení globální ekonomiky z hospodářské krize odložily plány úsporných opatření a zaměřily se na podporu ekonomického růstu. To mu zřejmě neprojde, zvlášť německá kancléřka Angela Merkelová má totiž na věc úplně odlišný názor a prosazuje koordinované hospodaření v rámci EU, což by mělo spočívat právě v účinnější kontrole zadlužení jednotlivých států.

Podezřívavost střídá spolupráce

Podle amerického deníku New York Times má důraz na ekonomickou spolupráci USA a Ruska přenést vztahy obou zemí na novou úroveň a vystřídat vzájemnou podezřívavost, která byla charakteristická zejména pro osm let vlády Obamova předchůdce George Bushe a vyvrcholila během krátké rusko-gruzínské války v roce 2008.

Ruský prezident je v USA od úterý, navštívil například proslulé středisko amerického počítačového a internetového průmyslu v kalifornském Silicon Valley. Snažil se tam získat jak inspiraci, tak podporu pro myšlenku vybudování podobného centra inovací v Rusku, v městečku Skolkovo nedaleko Moskvy.

Dmitrij Medveděv svou návštěvu USA ukončí po dnešním setkání s Obamou.

Vít Pohanka, Jan Piroch, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme