Výměnu velitele v Afghánistánu Američané chápou

Američtí komentátoři vesměs schvalují rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy odvolat velitele mezinárodních jednotek v Afghánistánu, generála McChrystala. Shodují se v tom, že není přípustné, aby se generál ve velmi významné pozici vyjadřoval podobným způsobem o vrchním veliteli ozbrojených sil a jeho poradcích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odvolaný generál Stanley McChrystal

Odvolaný generál Stanley McChrystal | Zdroj: ČTK

Generál a jeho spolupracovníci se v časopise Rolling Stone posměšně vyjadřovali o americkém viceprezidentovi Joeu Bidenovi, americkém velvyslanci v Kábulu Karlu Eikenberrym a naznačovali, že Obamu válka v Afghánistánu po nástupu do úřadu vůbec nezajímala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na odvolání generála McChrystala zjišťoval Vít Pohanka

McChrystal se musel Obamovi omlouvat už minulý rok na podzim, protože veřejně mluvil o tom, že pokud nedostane jako posily desítky tisíc vojáků, nemůže se situace v Afghánistánu zlepšit. Prezident pak po delším váhání vyslal dalších 30 tisíc vojáků.

Podobný případ se stal v roce 1951, kdy prezident Truman zbavil funkce velitele v korejské válce Douglase MacArtura. Ten tehdy kritizoval prezidentova rozhodnutí přímo v dopise kongresmanům a to ho také stálo místo.

McChrystala v Afghánistánu vystřídá generál David Petraeus, považovaný za hlavního autora strategie, která zlepšila v letech 2007 a 8 situaci v Iráku. V nové funkci ho ještě musí potvrdit Kongres. Protože bude velet také mezinárodním jednotkám, potřebuje i souhlas NATO. Nepředpokládá se ale, že by jeho jmenování narazilo na odpor.

Veřejnost je proti angažmá v Afghánistánu

Výměna generálů neřeší podle některých amerických komentářů základní problém a tím je ztráta podpory veřejného mínění.

'Nový generál, stejný problém pro Obamu v Afghánistánu', píše se například v titulku komentáře časopisu Newsweek. V prvních měsících po nástupu prezidenta Obamy byla většina Američanů přesvědčená, že válčit v Afghánistánu stojí za to. Teď se karty obrátily a podle posledního průzkumu listu Washington Post je většina Američanů proti.

Konflikt ve vzdálené hornaté zemi, na které si vylámali kdysi zuby Britové a později Sovětský svaz, je nejdelší v dějinách Spojených států. Prezident Obama může vyměnit generály, ale to nevyřeší základní problém, že je válčení v Afghánistánu pro Američany stále méně pochopitelné a přijatelné, píše Newsweek.

Igor Maňour, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme