Spory o převozu Slovanské epopeje do Prahy pokračují

Potomci Alfonse Muchy mají strach o jeho slavný cyklus Slovanská epopej. Za dva týdny by se mělo dvacet obřích pláten začít stěhovat z Moravského Krumlova do Prahy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanská epopej

Slovanská epopej | Foto: kultura.praha-mesto.cz

Zatímco ještě před několika měsíci se pražští radní a zástupci Nadace Alfonse Muchy bavili o tom, kde a kdy převézt obří plátna do Prahy, teď to vypadá, že o tom spolu přestali mluvit.

„Je to smutné, protože bude otevíraná velká výstava na oslavení stopadesátého výročí Muchových narozenin v Obecním domě. A to jasně ukáže, co se dá udělat, když se lidi dohodnou,“ uvedl prezident nadace John Mucha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Magistrát se pře s nadací Alfonse Muchy o Slovanskou epopej

A to i kvůli nedávnému prohlášení radního pro kulturu Ondřeje Pechy, že cyklus jeho autor Alfons Mucha Praze nedaroval. Pro hlavní město jej nechal namalovat mecenáš umění Charles Crane.

Pražský magistrát chce epopej přemístit z Moravského Krumlova v polovině července a pak ji na osm měsíců vystavit ve Veletržním paláci.

Podle prezidenta Nadace Alfonse Muchy Johna Muchy radnice Prahy ale hazarduje, protože se díla mohou při častých převozech nenávratně poškodit. Naposledy se stěhovala před půl stoletím.

„Na začátku magistrát prostě tvrdil, že epopej de přesune z Moravského Krumlova do Veletržního paláce. Tam to bude až do doby, než se postaví budova. Ale bude to tam jen osm měsíců, což je potvrzené, a pak kam?. Říkali, že se bude restaurovat. Okamžitě ale všechna plátna nebudou restaurovat, protože by na to potřebovaly nějaký hangár,“ řekl John Mucha.

O dalším osudu Epopeje radní nechtějí spekulovat. Stále platí, že by pro ni mohl vzniknout nový pavilon na Vítkově, nebo by mohla zůstat ve Veletržním paláci. Opakovaně o ni zájem projevila prestižní výstavních síň v japonském Tokiu, která ji už dříve chtěla na jaře roku 2012 vystavit na tři měsíce.

Michaela Vetešková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme