Zlatá hokejka má velkého favorita - gólmana Tomáše Vokouna

V karlovarském hotelu Pupp budou večer vyhlášeny výsledky 42. ročníku ankety Zlatá hokejka. Na vítězství si přitom brousí zuby hned čtyři mistři světa z tohoto roku ale i například brankář Dominik Hašek. V Karlových Varech se dnes sejdou také zástupci Českého svazu ledního hokeje na výroční konferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatí hokejisté po příletu na Letiště Praha

Zlatí hokejisté po příletu na Letiště Praha | Foto: Tomáš Adamec

Zatímco loni se do první desítky pořadí vešli jen samí útočníci, letos jsou mezi nejlepšími i dva brankáři a jeden obránce. Hlavním favoritem na zisk trofeje bude pravděpodobně brankář Tomáš Vokoun.

Na olympijských hrách ve Vancouveru byly jeho výkony tím nejlepším. co mohl český výběr nabídnout, na světovém šampionátu to byl on, kdo tým Vladimíra Růžičky přivedl až k titulu mistrů světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlatá hokejka má velkého favorita - gólmana Tomáše Vokouna

Pro Vokouna navíc mluví i to, že vyhrál první část ankety, která se uzavírala po olympijském turnaji ve Vancouveru. Před druhým Tomášem Plekancem získal luxusní náskok 88 bodů.

„Já nehraji hokej kvůli tomu, abych se stal slavnějším. Já hraji proto, abych sám sebe uspokojil svou hrou a samozřejmě pomohl svým spoluhráčům a trenérům k tomu, aby oni i já jsme byli úspěšní,“ prohlásil skromně hlavní favorit letošní Zlaté hokejky, Tomáš Vokoun.

Na zisk zlaté sošky si ale kromě Vokouna může brousit zuby i jiný český brankář - pětačtyřicetiletý veterán Dominik Hašek. Ten v uplynulé sezoně vévodil statistikám extraligových gólmanů a získal cenu pro nejlepšího hráče play off. V červnu se rozhodl ještě pro další zahraniční angažmá, když podepsal roční smlouvu se Spartakem Moskva.

„Já si život bez sportu nedokážu představit. Nemusí to být jenom hokej, který dělám profesionálně. Je to moje práce a dobře placená. Ten sport k životu u mě patří,“ řekl o svém sportovním zapálení po devětatřicetileté hokejové kariéře Dominik Hašek.

Ten by si v případě zisku sošky pro nejlepší hokejistu připsal ve zmíněné anketě už šestý triumf a upevnil si tak v tomto ohledu druhé místo za Jaromírem Jágrem.

V Karlových Varech proběhne i konference ČSLH

Karlovy Vary nebudou hostit jen slavnostní vyhlášení vítěze ankety Zlatá hokejka, uskuteční se tam také výroční konference zástupců Českého svazu ledního hokeje. Jeho prezident Tomáš Král v Ranním interview Radiožurnálu odpověděl mimo jiné na otázku, komu by dal hlas v anketě:

„Já určitě Tomáši Vokounovi. Celou sezónu prokázal vynikající formu a přístup a také byl základním kamenem na mistrovství světa. Takže pro mě je ten kandidát jasný,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král odpovídal v Ranním interview Radiožurnálu

I přes triumf českých hokejistů na světovém šampionátu v Německu se stále mluví o tom, že český hokej je dlouhodobě v krizi. „Tady je potřeba rozlišovat kategorie. Pokud jde o dospělý hokej, tak jsme schopni ještě v několika budoucích letech postavit velmi silné týmy. Ale problém je v mládežnických kategoriích a tam lez mluvit o krizi,“ uvedl Král

Co se týče zhodnocení uplynulé sezóny z pohledu českého hokeje, podle něj dopadla dobře. „Pokud jde o dospělý hokej, porazili jsme nejsilnější týmy světa a jsme mistři světa. U mládežnické reprezentace je to horší, tam se pohybujeme na pátých a šestých místech. Nově nastartovaný program by měl ale v horizontu pěti let přinést výsledky. Co se týče vnitrostátních soutěží, extraliga měla výbornou úroveň a opět došlo ke zvýšení návštěvnosti. V ostatních soutěžích se projevuje jako v celém sportu složitá ekonomická situace,“ uvedl.

Alena Benešová, Katarína Brezovská, Daniela Pavlíčková, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme