Země G20 směřují k dohodě o snižování státních dluhů

Světové ekonomické velmoci se blíží dohodě o snižování zadluženosti. Na summitu zemí G20 v Torontu se snaží najít kompromis hlavně Evropa a Spojené státy. Státy starého kontinentu chtějí snižovat rozpočtové deficity. Americký prezident Obama mluví o nutnosti podpořit hospodářský růst a tvorbu pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit G20 v kanadském Torontu

Summit G20 v kanadském Torontu | Zdroj: ČTK

Země skupiny G20 směřují ke kompromisu: do roku 2013 by měly snížit o polovinu deficit a stabilizovat své zadlužení. Každá země si má ale stanovit své vlastní tempo.

Mezi novináře se dostal návrh závěrečného dokumentu, ze kterého mimo jiné vyplývá, že se hospodářství zúčastněných států vzpamatovávají z krize a oživují různou rychlostí, proto by měl každý z nich mít také prostor, aby našel rovnováhu mezi rozpočtovou kázní a potřebou podporovat svou ekonomiku stimulačními opatřeními jako jsou například daňové úlevy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu závěrečného dokumentu summitu G20, který se dostal mezi novináře, informoval v Dopoledním Radiožurnálu zpravodaj Vít Pohanka.

V návrhu závěrů summitu je také zmínka o bankovní dani, kterou chtěla Evropská unie prosadit globálně. Ale opět v kompromisní podobě: země G20 by měly takovou daň buď zavést, nebo přísněji regulovat finanční trh.

Summit se neobešel bez násilností

Hořící policejní auta, rozbité výkladní skříně, srážky demonstrantů s policií. Tak vypadaly protesty provázející první den summitu G20 v ulicích Toronta.

Demonstrace v Torontu začala po poledni místního času jako poklidný průvod městem. Ulicemi mírumilovně pochodovaly desítky převážně levicových uskupení a nevládních organizací.

Skupiny radikálů v černém oblečení se zakrytými obličeji ale pak začaly útočit na policejní auta, výlohy vybraných obchodů nadnárodních společností a zastávky veřejné dopravy.

Policie použila slzný plyn a na některých místech rozháněli demonstranty těžkooděnci se štíty. Podle médii byla nejméně tři policejní auta zničena. Celkový rozsah škod zatím není jasný. Ani to, jestli byl někdo zraněný. Policie zatkla minimálně 130 lidí.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme