Rada ÚSTR má rozhodnout o odvolání dočasného ředitele Hazdry

Napětí v Ústavu pro studium totalitních režimů se dál stupňuje. V jeho čele by mohl skončit další ředitel. Místopředseda ústavní rady Patrik Benda chce dnes totiž podat návrh na odvolání prozatímního ředitele Zdeňka Hazdry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Ústavu pro studium totalitních režimů (vpravo).

Budova Ústavu pro studium totalitních režimů (vpravo). | Foto: Tomáš Adamec

Patriku Bendovi se nelíbí, že Hazdra jako prozatimní ředitel minulý týden odvolal ředitele Archivu bezpečnostních složek Ladislava Bukovszkého. K tomu podle něj neměl mandát. Benda tvrdí, že ústav má s personálními změnami počkat až na řádně zvoleného ředitele.

Zdeněk Hazdra ale kritiku odmítá. Zákon podle něj nezná pojem dočasný či překlenovací ředitel.

„Když rada po mě chce, abych nesl plnou odpovědnost za chod ústavu, tak musím mít i náležité pravomoci. Pokud jsem prokázal, že bývalý ředitel archivu chybil a dopustil se závažných pochybení ve své práci, je mojí pravomocí jednat tak, jak jsem jednal,“ uvedl.

Zdeněk Hazdra.jpg | Foto: ČTK

Dodal, že věří, že se většina členů rady za něj postaví. „Samozřejmě je to právo pana Bendy, ale já musím zopakovat, že odvolání ředitele archivu bezpečnostních složek je v kompetenci ředitele ústavu. Své důvody jsem uvedl zcela jasně a pregnantně a za rozhodnutím si stojím. Pevně věřím, že zvítězí zdravý rozum a odvolán nebudu,“ řekl Hazdra.

Podle Hazdry se Bukovszký provinil především tím, že nechal zveřejnit materiály vojenské kontrarozvědky, nezajistil fungování digitálního archivu a na jeho hlavu padá i dlouhodobé poškozování archiválií. Hovoří o tom i nezávislý posudek, o který se Hazdra opírá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Benda ver. Hazdra.mp3

„Jsou to důvody účelové a zkreslující. Já jsem se o všechny ty věci zajímal a opravdu jsem zjišťoval, že je to spíše virtuální realita, než fakt,“ říká Benda.

Pokud bude Hazdra odvolán, Ústav pro studium totalitních režimů převezme první náměstek nebo ústavní rada zvolí jiného prozatímního ředitele.

Katarína Brezovská, Martina Spěváčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme