Pozítří začne platit novela protikuřáckého zákona. Restaurace o ní většinou nevědí

Takzvaný protikuřácký zákon dozná už pozítří zásadních změn. Od 1. července se budeme řídit podle novely tohoto předpisu, která znovu povoluje kouření na nekrytých zastávkách a nástupištích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákaz kouření

Zákaz kouření | Foto: Tomáš Adamec

Právě o definici prostoru autobusových zastávek se vedly spory. Městská policie se tak při přestupkových řízeních musela zaobírat otázkou, jestli náruživý kuřák ještě stál na zastávce nebo už mimo ní. Nově bude zákaz kouření platit jen u zakrytých zastávek a nástupišť.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novelu protikuřáckého zákona přibližuje Martin Drtina.

„Když jsem přijela poprvé, tak jsem napsala nějaké zákony. Dneska bych to tam nikdy nedala, protože se to mění každého půl roku. Je to na kočku,“ řekla Jarmila Pradáčová z Ligy proti rakovině, která byla v minulosti jednou z tvůrců předpisů regulujících kouření.

Tím ale výčet změn v protikuřáckém zákoně zdaleka nekončí. Asi nejvíc je pocítí hospodští a majitelé restaurací.

Ti totiž mají od 1. července za povinnost označit svou provozovnu jednou ze tří samolepek. Buďto symbolem přeškrtnuté cigarety, která hostům zaručuje nekuřácké prostředí, nebo symbolem kouřící cigarety ve žlutém trojúhelníku. To v případě, že uvnitř je naopak kouření povoleno, anebo kombinací obou piktogramů, mezi kterými je namalována tlustá červená zeď.

Kuřáky bude hlídat policie

V takovém zařízení pak budou spokojeni jak nekuřáci, tak i lidé holdující nikotinu. Znamená totiž, že prostory pro obě skupiny jsou stavebně oddělené.

Dva dny před účinností novely zákona si restaurace v centru Prahy s nálepkami hlavu nelámou. Piktogramy tu na dveřích chybí. A nejen to, ani personál neví o tom, že by nějaká povinnost označit vstup do provozovny zanedlouho platila.

„Nevím to, opravdu nic takového netuším. Nikdy jsem to ještě neslyšela,“ řekla jedna ze pražských servírek.

Přitom dohled nad dodržováním zákona nebude mít Česká obchodní inspekce, jak by se u restaurací mohlo nabízet, ale jen policie, zástupci obce a pracovníci hygienických stanic. A za chybějící samolepku mohou rozdávat až pětitisícové pokuty.

Martin Drtina, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme