Další šlechtický rod žádá navrácení majetku

Dědička šlechtického rodu des Fours Walderode požaduje navrácení majetku v hodnotě 120 milionů korun. Žalobu už přijal okresní soud v Semilech. Součástí majetku je především zámek Hrubý Rohozec, 300 hektarů lesa a některé pozemky u Turnova. Zatím není jasné, kdy se soud začne kauzou zabývat. Majetek teď patří 16 vlastníkům - například Lesům České republiky, Národnímu památkovému ústavu nebo městu Turnov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

les

les | Foto: Jan Rosenauer

Případem rodu des Fours Walderode se soudy zabývají už 11 let. Letos v březnu Pozemkový úřad v Semilech majetek dědicům nevydal a celá kauza se vrátila k soudu.

Jednotné stanovisko, jak mají soudy postupovat v restitučních sporech, by měl zformulovat Nejvyšší soud. Zástupci parlamentních stran už v pátek pověřili ministra Rychetského, aby o o to nejvyšší soud požádal. Politici tak tentokrát reagovali na spory Františka Oldřicha Kinského, který se soudí o majetek zabavený na základě Benešových dekretů.

Markéta Kaclová, Stanislav Vintr, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme