Guvernérem Kalifornie Arnold Schwarzenegger

Herec Arnold Schwarzenegger a kandidát republikánů vyhlásil své vítězství ve volbách guvernéra amerického státu Kalifornie. "Chci být guvernérem lidí, guvernérem všech Kaliforňanů, společně můžeme udělat velké věci," řekl stovkám nadšených příznivců v hotelu v centru Los Angeles.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger | Zdroj: ČTK

Jak hlásí severoamerický zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina, Arnold Schwarzenegger byl podle dosavadních odhadů zvolen guvernérem zlatého státu Kalifornie. Po sečtení více než 96 procent hlasů se pro Davisovo odvolání vyslovilo 54,2 procenta voličů, zatímco 45,8 procenta ho podpořilo. Kromě toho pro Schwarzeneggera bylo 47,7 procenta voličů, pro jeho hlavního rivala, demokrata Cruze Bustamanteho 32,6 procenta a pro dalšího republikána Toma McClintocka 13,2 procenta.

Nadpoloviční většina voličů si tak přála, aby současný guvernér Gray Davis byl odvolán zejména proto, že uvrhl stát do energetické a pak i finanční krize. Podle komentátorů lidé uvěřili, že Schwarzenegger polickou nezkušenost vynahradí odhodláním a týmem vlivných poradců. Za úspěchem představitele Terminátora stojí především jeho žena, Maríja Šrájvr Kennedyová, která stála při manželovi ve chvílích, kdy byl zpochybňován hercův charakter.

Vítězství republikána v nejlidnatějším státě také zvyšuje šance prezidenta George Bushe na znovuzvolení v roce 2004. Historických guvernérských voleb se zúčastnilo asi 10 milionů, tedy dvě třetina oprávněných voličů.

Největší šanci v historii Kalifornie na to stát se guvernérem využilo 135 kandidátů, pozornost zasloužili tak tři, čtyři, ale nakonec jí na sebe strhnul výhradně filmový herec s rakouským přízvukem Arnold Schwarzenegger.

Výsledky dnešních odvolávacích voleb podle komentátorů změní americkou demokracii a povedou k větší vstřícnosti guvernérů k voličům. Pokud se potvrdí vítězství republikánského kandidáta Arnolda Schwarzeneggera, posílí to šance na znovuzvolení George Bushe republikánským prezidentem v roce 2004.

Podezření, že Terminátor ubližoval ženám, měl rasistické názory a vyjádřil sympatie k Hitlerovi, ale podle komentátorů nezmizí. Schwarzenegger slíbil, že Kalifornie už nebude americkým státem s největším rozpočtovým deficitem. Schwarzenegger, který se přiženil do klanu Kennedyů, je prvním guvernérem v rodině, která jinak dosáhla všech politických met.

Pro občany Spojených států znamená úspěch Arnolda Schwarzeneggera naplnění amerického snu, za kterým většina lidí do Ameriky přišla. Od imigranta s pár dolary v kapse přes hollywoodskou hvězdu až po křeslo guvernéra v nejbohatším a nejlidnatějším americkém státě. Komentátoři ale připomínají, že obvinění hollywoodského herce ze sexuálního obtěžování nebude ani po takovém vítězství zapomenuto.

Úspěch Arnolda Schwerzeneggera intenzivně slaví jeho rodné Rakousko. K jásotu se připojili představitelé všech rakouských politických stran a Schwarzeneggerovi fanoušci uspořádali ve Štýrském Hradci slavnostní party.

Milan Kopp, Miroslav Konvalina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme