Řidič autobusu od Nažidel dostal osm let

Osm let nepodmíněně ve věznici s ostrahou a zákaz řízení motorových vozidel na deset let. Tak zní rozsudek okresního soudu v Českém Krumlově nad Pavlem Krbcem, řidičem patrového autobusu, který 8. března havaroval u Nažidel na Českokrumlovsku. Podle senátu zavinil Pavel Krbec nehodu rychlou jízdou, kterou nezvládl. Při návratu z lyžování v Rakousku tehdy zemřelo 19 lidí a tři desítky byly zraněny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pomník u Nažidel

pomník u Nažidel | Foto: David Veis

Soud uznal Pavla Krbce z trestných činů obecného ohrožení a padělání a pozměňování veřejné listiny. Hlavní líčení probíhalo minulý týden v Českých Budějovicích, soud si pak vzal dalších sedm dní na to, aby mohl znovu posoudit všechny okolnosti případu.

Po celou dobu zůstala lavice obžalovaných prázdná, Krbec se totiž soudu písemně omluvil ze zdravotních důvodů. "Nejsem ve stavu, abych se mohl líčení zúčastnit. Někteří z pozůstalých mě označují za zabijáka a otázka důkazního řízení ani objasnění skutečných příčin je nezajímá," uvedl v dopise senátu.

Krbec odmítl mluvit i s novináři, kteří od rána obléhají dům v Chebu kde žije, a odkázal je na svého právního zástupce. "Žádný trest mrtvým životy nevrátí a stále se domnívá, že tam rychlostí tvrzenou v rozsudku nejel. Je mu to velice líto," tlumočil Krbcova slova obhájce Zdeněk Ptáček. Podotkl, že Krbec se zatím nerozhodl, zda se proti rozsudku odvolá.

místo nehody u Nažidel | Foto: Nažidla 2003

Soud podle Ptáčka nepostupoval správně, když některé důkazy neměl možnost před zahájením líčení prostudovat. Obhájce také zpochybňuje vědomosti některých přizvaných znalců. Lhůtu na rozmyšlenou si ponechala i státní zástupkyně.

S osmiletým trestem byl spokojen Josef Pudil, který při nehodě ztratil pět příbuzných, a to i přesto, že státní zástupkyně původně navrhovala trest na horní hranici sazby, tedy až deset let. "Rozsudek je ve výši, kterou jsme všichni očekávali," řekl po vynesení rozsudku. Zklamalo jej však, že se Krbec nedostavil ani na vyhlášení rozsudku.

Soudkyně Otília Hrehová připomněla, že soud vzal při určování výše trestu i polehčující okolnosti, především Krbcovu předešlou bezúhonnost. Přesto upozornila, že jasná příčina nehody byla v překročení rychlosti a nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky a schopnostem řidiče, když znalci vyloučili technickou závadu na autobusu.

Expertizy ukazují, že v nebezpečném a nepřehledném místě silnice u Nažidel jel patrový Neoplan v kritickém okamžiku rychlostí 118 kilometrů za hodinu, což jej činilo téměř neovladatelným. Krbec se také podle obžaloby dostatečně nevěnoval řízení. Autobus sjel na nezpevněnou pravou krajnici vozovky, když pak Krbec strhnul řízení do protisměru, zřítil ze sedmimetrového svahu.

Při havárii, jež byla jednou z nejtragičtějších v historii země, zahynulo na místě 17 lidí, další dva při převozu do nemocnice. Nehoda si vyžádala 34 zraněných, z toho deset vážně. V autobusu cestovali členové plaveckého oddílu Slovan Karlovy Vary, kteří se vraceli z lyžařského zájezdu do Alp. Většina obětí seděla v horním patře autobusu.

Během vyšetřování se navíc ukázalo, že Krbec řídil autobus neoprávněně. Před dopravní nehodou podle policie připsal do osvědčení o profesní způsobilosti řidiče písmeno D, čímž měl splnit zákonnou povinnost pro přepravu více než devíti cestujících.

Ivan Mls, Martin Hromádka, Jiří Brechličuk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme