Vichr kácel vánoční i jiné stromy

Přes Česko se přehnala vichřice. Řádění živlů se nevyhnulo ani samotnému srdci republiky - prudký poryv větru srazil k zemi vánoční smrk na Staroměstském náměstí v Praze. Jednatřicetimetrový strom se zřítil mezi nakupující lidi. Čtyři osoby utrpěly zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spadlý vánoční strom

spadlý vánoční strom | Foto: HZS Praha

Jeden člověk byl zraněn těžce - lékaři jej odvezli do nemocnice s podezřením na zlomeninu stehenní kosti. Lehce zraněno bylo i jedno dítě.

Silný vítr strom nevyvrátil, ale přelomil. Při pádu zničil betlém a několik prodejních stánků. Padlý strom hasiči rozřezali a odvezli. Škoda byla vyčíslena na 2 a půl milionu korun. Aby se předešlo podobnému neštěstí, poslal pražský magistrát statiky i do dalších městských částí, aby zkontrolovali upevnění vánočních stromů.

Stejný incident předčasně ukončil mikulášský jarmark v Bílovci na Novojičínsku. Vichr tam shodil asi 15 metrů vysoký smrk, který zdemoloval několik stánků. Vše se ale naštěstí obešlo bez zranění.

Také na Liberecku, Semilsku a Českolipsku mohutný vítr lámal stromy a komplikoval dopravu. Na Jablonecku hasiči kromě odstraňování spadlých stromů z komunikací zabezpečovali uvolněnou krytinu střechy. V Opavě ale i na dalších místech republiky stromy spadly na zaparkovaná auta. Žádná zranění nejsou hlášena.

Meteorologové na dnešek předpovídají silný severozápadní vítr, který v nárazech může dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině. V noci bude postupně slábnout.

Na naše území od severu proudí studený vzduch, který přinese citelné ochlazení. Podle předpovědi bychom se během dneška měli dočkat sněhových přeháněk i v nížinách, od 600 metrů nad mořem se při sněžení a silném větru mohou tvořit sněhové jazyky.

V neděli a v pondělí by teploty ani přes den neměly vystoupit nad bod mrazu. Během úterý se ale zase začne oteplovat.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme