Britové přiznali jadernou výzbroj ve válce o Falklandy

Několik britských válečných lodí ve válce o Falklandy před 21 lety bylo vybaveno atomovými zbraněmi. Jak sdělilo britské ministerstvo obrany, tato plavidla ale nikdy nevstoupila do teritoriálních vod latinskoamerických zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

válečná loď

válečná loď | Foto: US NAVY

Se zprávou o nasazení britských válečných lodí s jadernými zbraněmi během falklandského konfliktu v roce 1982 přišla jako první agentura Reuters, která hlásila, že jeden zpravodaj kladl dotazy na britském ministerstvu obrany. Mluvčí ministerstva potvrdil, že na britských válečných lodích byly instalovány jaderné hloubkové nálože, typu WE177, které byly součástí výzbroje britské flotily, když se vydala na plavbu k Falklandským ostrovům. Bylo však rozhodnuto, aby tyto zbraně byly přeloženy na plavidla vracející se do Británie.

Argentinská vláda zareagovala na tuto zprávu hněvivě a požádala Británii o potvrzení, že nikde v jižním Atlantiku nejsou jakékoli jaderné zbraně. Mluvčí britského ministerstva obrany uvedl, že ani jedna z lodí vybavených jadernými hloubkovými náložemi nevstoupila do teritoriálních vod latinskoamerických zemí a přeložení těchto zbraní na plavidla vracející se do Británie proběhlo bez závažných problémů.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme