I mladší washingtonský odstřelovač je vinen

Porota ve virginském Chesapeaku uznala vinným ve všech třech bodech obžaloby Lee Boyda Malvoa, který se spolu s Johnem Muhammadem podílel na loňském odstřelovačském řádění kolem Washingtonu. Malvo, kterému je nyní osmnáct let, byl uznán vinným ze zločinu šíření terorismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soudní síň

soudní síň

Svým počínáním totiž ohrožoval značný počet lidí, dále z úmyslné vraždy Lindy Franklinové, kterou zabil 14.října loňského roku, a použití střelné zbraně při páchání zločinu. Řádění odstřelovačské dvojice padlo loni v říjnu za oběť ve Washingtonu a okolí deset lidí.

Minimálně dva body obžaloby dávají porotě možnost navrhnout trest smrti, ale obhajoba bude zřejmě poukazovat na to, že Malvo byl v době páchání zločinů mladistvý a pod vlivem staršího muže.

V závěrečné řeči obhájce Michael Arif porotcům řekl, že Malvo byl loutkou v rukách Muhammada a nemohl se od něho oddělit stejně, jako "nemůžete za slunného dne od sebe oddělit stín". Obžaloba však trvá na tom, že Malvo byl chladně kalkulující zabiják ve službách svého pána, a je proto plně zodpovědný za své zločiny. Americký tisk líčí Malva spíše jako mimovolnou oběť vymývání mozku jeho "náhradním" otcem Muhammadem.

Z krátkého Malvoova životopisu obhajoba vyzdvihla především to, že sotva někde zakořenil, musel pryč. Nejprve odjel s matkou z Jamajky, kde se narodil a žil krátký čas s biologickým otcem, na ostrov Antigua. Tam se jeho matka seznámila s Muhammadem, s nímž odešla do Spojených států. Tak se dostal do amerického státu Washington i mladý Malvo.

Milan Kopp, Kateřina Pospíšilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme