Střídání na postu šéfa NATO

Svého úřadu se právě dnes ujímá v pořadí jedenáctý šéf Severoatlantické aliance - Jaap de Hoop Scheffer. Bývalý ministr zahraničí Nizozemska tak střídá dosavadního generálního tajemníka NATO Lorda Robertsona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaap de Hoop Scheffer

Jaap de Hoop Scheffer | Foto: EPA

Kdo je nový šéf

Pětapadesátiletý ostřílený diplomat, vzděláním právník, který rád sportuje a zpívá - to je ve stručnosti Jaap de Hoop Scheffer. Narodil se 3. dubna 1948 v Amsterdamu v katolické rodině. Po studiích práv na univerzitě v Leidenu nastoupil v roce 1976 na ministerstvo zahraničí a dva roky prožil na nizozemské ambasádě v Ghaně. Zkušenosti má i z aliance - dva roky byl členem stálé mise Nizozemska v NATO. V poslední době pracoval jako šéf nizozemské diplomacie. Bez problémů se domluví anglicky, francouzsky a německy. Když má volno, nejčastěji ho využije k provozování různých sportů - běhá, hraje hokej, tenis nebo squash. A také si libuje ve čtení. V televizi často působí přísně a vážně, příliš se neusmívá. Přátelé o něm ale říkají, že v soukromí je to velmi milý člověk.

Chytrá horákyně

Do čela NATO se dostává coby třetí Nizozemec a nástupce Lorda Robertsona. Podporu si získal na mnoha stranách hlavně díky šikovné politice Nizozemska během irácké krize. Nizozemsko se nepřidalo ani do vášnivě proamerické skupiny zemí, které schvalovaly intervenci v Iráku, ani do tábora největších odpůrců války. Později vyslalo do Iráku své vojáky, aniž by ale narušilo vztahy se zbývajícími zeměmi Beneluxu či Německem. Mnozí pozorovatelé se shodují v tom, že právě tato obratná strategie vyhoupla nakonec Schaffera na jeho nový post.

"Myslíme si, že Scheffer je ideálním člověkem pro tuto práci. Má silné vazby na Spojené státy a Kanadu a je zároveň velmi respektovaný v Evropě," řekl už na podzim americký velvyslanec při NATO Nicholas Burns. "Je velice pragmatický a je to muž činu, víme, že bude úspěšný," dodává ambasador.

Stejně tak byl potěšen také například šéf britské diplomacie Jack Straw, který oceňuje jeho profesionalitu a schopnost vést.

Spokojený je i teď už bývalý generální tajemník NATO George Robertson. Ten Scheffera dobře zná a věří jeho schopnostem. Jak řekl, přinese do čela aliance jistě novou energii.

Hodně práce

Energii bude nový šéf NATO jistě potřebovat, naznačuje náš velvyslanec při alianci Karel Kovanda: "Ať se podíváme kamkoli, tady je všechno v pohybu, celá řada projektů je rozpracovaná a bude na Schefferovi, aby je dotáhl. Já bych řekl všechno - od plánované výstavby nové budovy, jak dál s vnitřní restrukturalizací aliance až po geografické rozpětí NATO, po přípravu istanbulského summitu."

Pavla Kvapilová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme