Autor

Andrea Kratochvílová

Práce redaktora vlastně ani není práce. Je tak trochu nevyzpytatelná, chce, abyste byli neustále ve střehu, musíte být tak trochu blázni, kteří počítají s tím, že kdykoli může přijít telefonát o tom, že se někde něco děje a vy tam máte jet. A úsměv? Tím musíte být vyzbrojeni skoro pořád, žádné mračení netrpí. Chce po vás, abyste ji měli rádi. A také chce, abyste se rádi setkávali s lidmi, dostali se na neobvyklá a zajímavá místa. A rozhodně po vás chce, abyste byli až okouzleni češtinou. Musíte pracovat se slovíčky, hrát si s nimi, dostat do vysílání emoce, být očima posluchače. Práce redaktora je rozhodně náročná, ale krásná. Ve všech směrech.

RSS autora

Články autora

|Andrea Kratochvílová |Regiony

Hřbitov na Zelené hoře bude připomínat jediný hrob. Tisícovku dalších musí úřady přestěhovat

Hřbitov na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou bude příští rok připomínat už jen jeden hrob. Ostatních zhruba tisíc nechalo město přesunout. Přislíbilo to už v roce 1994, kdy se Zelená hora dostala na seznam světového dědictví UNESCO. Hřbitov tam totiž původně nebyl. Zbývá ještě vymístit posledních pár hrobů a někteří pozůstalí berou celou záležitost s povděkem.

| ČTK, Andrea Kratochvílová |Regiony

V táboře v Hodicích na Jihlavsku onemocnělo 16 dětí salmonelózou. Tábor byl zrušen

Zdravotníci potvrdili salmonelózu u 16 dětí z tábora Kratizna v Hodicích na Jihlavsku. U dalších sedmi hospitalizovaných v nemocnicích na Vysočině se bakteriální onemocnění nepotvrdilo. Kvůli zažívacím potížím, průjmům a vysokým teplotám odvezly v neděli sanitky část dětí do nemocnic, organizátoři pak tábor ukončili.

| ČRo, Andrea Kratochvílová |Regiony

Malé obci na Žďársku hrozí 90milionová pokuta, vážně porušila podmínky dotace

Obci se čtyřmilionovým rozpočtem hrozí, že se stane jednou z nejzadluženějších v republice. Za pochybení při stavbě kanalizace, příjezdové cesty, ale i dodatečné změny ve smlouvách se stavební firmou by mohla Fryšava pod Žákovou horou na Žďársku dostat až 90milionovou pokutu. Věc šetří finanční úřad i policie.

| dab, Andrea Kratochvílová |Regiony

Ne každé sázení stromků je přínosné. Někdy za něj dokonce hrozí pokuty

Stromky vysázené bez povolení teď řeší ochranáři i úřady na Vysočině. Často jen náhodou zjistí, že na mezích, loukách nebo pastvinách majitel pozemku vysázel stromy, ale přitom mu chybí potřebná razítka. To je ale nelegální a podle ochranářů tak navíc může zlikvidovat velmi cenné lokality s chráněnými rostlinami a živočichy. Za nepovolené zalesňování také hrozí vysoká pokuta.

|Andrea Kratochvílová |Regiony

Útulek ve Žďáru čelí obvinění. Psi tam žili ve špatných podmínkách nejméně dva roky

Krajská veterinární správa navrhla odebrat psy útulku ve Žďáru nad Sázavou. Ve špatných podmínkách tam přitom žili minimálně od roku 2013. Vyplývá to z výsledků kontrol, které má Český rozhlas k dispozici. Ve čtyřech z pěti protokolů zjistili veterináři porušování zákona. Útulek teď čelí obvinění z týrání zvířat.

|Andrea Kratochvílová, Anna Jadrná |Příroda

Čápi přiletěli do Nového Veselí. Většina hnízdišť na Žďársku ale zatím zůstává prázdná

Ornitologové na Žďársku napjatě čekají na čápy bílé. Zatím jich přiletěla na svá hnízdiště jen hrstka. Jedním z míst, kde už lidé bíločerného elegantního ptáka mohou sledovat, je Nové Veselí. Hnízdo uprostřed městyse obývá jak samec, tak i samice. Většinou tam ale lze zahlédnout jen jednoho z nich, protože druhý je na lovu.

|Jan Bachorík, Šárka Škapiková, Andrea Kratochvílová |Regiony

Počasí komplikuje dopravu, na silnicích je nutná opatrnost

Na většině České republiky může dnes vydatně sněžit. Nejdříve na horách, odpoledne i v nižších polohách. Sněžení má ustat hodinu před půlnocí, až do zítřejšího poledne se ale mohou v horských oblastech tvořit zrádné sněhové jazyky. Problémy jsou kvůli sněžení na silnicích v severních Čechách, na Vysočině i na Šumavě. Pro kamiony je uzavřený hraniční přechod v Harrachově.

|Andrea Kratochvílová |Regiony

Muž z Vysočiny vyvíjí speciální invalidní vozík, který pojede až 50 km v hodině

Některým handicapovaným na Vysočině chybí výlety do přírody. Na klasickém elektrickém vozíku po polní cestě neprojedou. Teď ale budou mít možnost podívat se do lesa na křesle, které pojede až padesátikilometrovou rychlostí. Motocyklový závodník Ivo Kaštan z Velkého Meziříčí vyvíjí vozík, který má vpředu ještě jedno kolo jako motorka, aby mohl jet i v terénu.