Autor

Andrea Švubová

RSS autora

Články autora

|Andrea Švubová |Zprávy z domova

'Respekt k horám chybí.' Skialpinismus je populárnější, ale chování lyžařů vadí ochráncům přírody

Ještě před pár lety byl člověkem téměř netknutý, dnes ho křižuje nespočet stop od lyží - volný terén v Jeseníkách vyhledává čím dál víc skialpinistů. Láká je hlavně svoboda pohybu a dobrodružství. Mnozí ale jezdí místy, kde nemají co dělat. V národních přírodních rezervacích tak porušují zákon. A ochranářům přírody to vadí.

|Andrea Švubová |Regiony

Bývalý soud v Javorníku, kde úřadovali i četníci, čeká rekonstrukce

Kdysi to býval jeden z nejdůležitějších domů v Javorníku na Jesenicku. Sídlil v něm totiž zemský soud. Jeho význam ale po čase upadl. Dnes je budova oprýskaná, padá z ní omítka a místní ji popisují jako velkou ostudu města. To se ale brzy změní - radnice investuje přes 30 miliónů do její záchrany.

|Andrea Švubová |Ekonomika

Zlatokopové se na Jesenicko zatím nevrátí. Podle nové studie se těžba zlata v současnosti nevyplatí

Doly u Zlatých hor na Jesenicku zůstanou zatím uzavřené. Podle nové studie Státního podniku Diamo je totiž těžba zlata není v dnešní době pro stát výhodná. S hlubinným dolováním vzácného kovu začali ve Zlatých Horách už ve 13. století. A tamní podzemí ukrývá stále velké zásoby rudy - podle aktuálních propočtů asi tři tuny, podle některých odhadů by se pod horou Příčná mohlo nalézat až osm tun zlata.

|Jitka Cibulová Vokatá, Zdeňka Jílková, Andrea Švubová, Michaela Vydrová, Šárka Škapiková, Pavla Sofilkaničová, Simona Bartošová, Drahomíra Bačkorová |Regiony

Silné bouřky lámaly stromy. Desetitisíce lidí jsou bez proudu

Českem se v noci přehnaly bouřky. Intenzivní lijáky, krupobití i vichřice už ale postupně odcházejí směrem na východ. Studená fronta teď postupuje přes Moravu a Slezsko. Společnost ČEZ vyhlásila kvůli poruchám elektřiny kalamitní stav. Ten platí pro okresy Ústí nad Orlicí, Šumperk, Jeseník, Ostrava a Karviná. Bez proudu mohou být desetitisíce lidí.