Autor

Aneta Vojtěchová

Born to be wild... Titulní píseň filmu Easy Rider – Bezstarostná jízda – mi zní v hlavě snad pokaždé, když sedlám stádo svých padesáti koní a vyrážím vstříc novým dobrodružstvím.

V sedle mého cestovního endura se cítím šťastně a svobodně, jízda na motorce je mým největším koníčkem. No, a protože jsem si jako povolání zvolila novinařinu, což je práce, která mě baví a je mi tím pádem taky tak trochu koníčkem, neváhala jsem ani chvíli, když jsem se dověděla, že Regina hledá novou motohlídku.

Skútr sice čítá poloviční stádo koní než moje "šestsetpadesátka", ale proplétání se kolonami a brázdění pražských ulic je svým způsobem taky dobrodružství. Navíc ve spojení s mou reportérskou vášní. A jaká to náhoda, že zrovna v Bezstarostné jízdě...

RSS autora

Články autora

|Patricie Polanská, Jan Prokeš, Roman Chlupatý, Veronika Sedláčková, Karolína Koubová, Jan Piroch, Aneta Vojtěchová |Ekonomika

Američtí vyjednavači se dohodli na zvýšení stropu státního dluhu

Dvě hlavní americké strany se po týdnech sporů dohodly na kompromisu v hospodaření státu a zažehnali tak nejspíš riziko částečné platební neschopnosti země. Zákonný strop pro zadlužení se navýší, politici se ale zároveň zavážou ke škrtání výdajů v příštích letech. Celkem by federální rozpočet měl uspořit nejméně 2,5 bilionu dolarů v průběhu příštích deseti let. Limit zadlužení země se zvýší minimálně o 2,1 bilionu dolarů. Vše ale ještě musí posvětit Sněmovna reprezentantů a Senát. A právě ve Sněmovně mohou přijít komplikace.

|Zbyněk Zykmund, Aneta Vojtěchová |Země

Schottl na Jamboree: skautem je člověk celý život

Na celosvětovém skautském setkání nazývaném Jamboree v jižním Švédsku táboří v těchto dnech necelých 40 tisíc skautů. Jsou mezi nimi převážně mladí lidé ze 150 zemí. Čeští skauti se ve Švédsku dočkali nečekané návštěvy. Přišel je pozdravit Stanislav Schottl, 80letý muž, který do Skandinávie emigroval před 62 lety z komunistického Československa. Jeho příběh je dokladem toho, že skautem se člověk stává na celý život.

|Aneta Vojtěchová |Zprávy z domova

Václav Hampl bude jmenován předsedou konference rektorů

Předsedou České konference rektorů bude jmenován rektor Karlovy univerzity Václav Hampl. Ve své funkci chce diskutovat o přechodu od kvantity ke kvalitě vysokého školství, diverzifikaci škol. Chce změnit i fungování samotné organizace a více spolupracovat se soukromými školami.

|Ivan Mls, Aneta Vojtěchová |Regiony

Cestu k Lipnu řidičům zkomplikuje uzavírka v Českém Krumlově

Na průtahu Českým Krumlovem dnes začíná 8 denní uzavírka části úseku silnice 1. třídy v ulici Pod Skálou. Až doposud tady platilo rychlostní omezení a část trasy musela auta absolvovat po provizorní panelové vozovce. Kvůli narušené skále padající na silnici tam byla po několik let zúžená vozovka, která je už beztak sevřená mezi skalním masivem a řekou.

|Jan Prokeš, Aneta Vojtěchová |Zprávy ze světa

Zákrok syrské armády v Hamá si vyžádal kolem 100 mrtvých

Kolem stovky lidí zřejmě zabili syrští vojáci ve městě Hamá, jednom z center protivládní revolty. Armáda provedla razii ve vzpurném městě už před měsícem, poté se stáhla na jeho okraje. V neděli ráno vojáci znovu vtrhli do Hamá s tanky, aby se po masakru znovu stáhli. Mrtvých je podle svědků více, než se předpokládalo.

|Květa Moravcová, Aneta Vojtěchová |Ekonomika

Podnikatelé mají poslední šanci podat přehled příjmů a výdajů

Ještě dnes a zítra mohou podnikatelé, kterým zpracovávají daňové přiznání poradci, podat přehled o příjmech a výdajích. Dokumenty přijímají všechny okresní správy sociálního zabezpečení. Podnikatelé mohou využít datové schránky nebo podatelny se zajištěným elektronickým podpisem.

|Michal Trnka, Aneta Vojtěchová |Regiony

Kutnohorští studenti zkrášlí údolí Vrchlice

S úklidem Kutné Hory a okolí města pomáhají teď v létě také studenti. Šanci prázdninového přivýdělku dostali konkrétně ti mladí lidé, kteří se zapojili do projektu Zelené město. Ten právě dnes vstupuje do své druhé poloviny.

|Gregor Martin Papucsek, Aneta Vojtěchová |Ekonomika

V Maďarsku by mohli soudit předchozí premiéry kvůli zadlužování země

Nejen politickou, ale i trestněprávní odpovědnost předcházející trojice maďarských premiérů kvůli zadlužování země, navrhuje posoudit nynější vláda. Podle expertů takový postup neumožňuje žádný paragraf, poradce současného premiéra ale nevylučuje, že by parlament příslušný paragraf vytvořil. Oponenti iniciativy zdůrazňují, že vládní politiku zpravidla soudí voliči každé čtyři roky v parlamentních volbách a jde tedy o další útok současné vládní garnitury na právní stát.

|Vít Pohanka, Martina Hanáčková, Eva Presová, Aneta Vojtěchová |Ekonomika

Američtí vyjednavači uzavřeli dočasnou dohodu o rozpočtu

Spojené státy se zřejmě nakonec vyhnou státnímu bankrotu. Američtí politici jsou podle agentur na prahu dohody o zvýšení tak zvaného dluhového stropu. Kongres musí jeho navýšení schválit do úterý. V opačném případě se Spojené státy octnou v částečné platební neschopnosti. Vláda by pak nemohla platit část už schválených výdajů, jako jsou například důchody.

|Eva Presová, Aneta Vojtěchová |Zprávy z domova

Policie pátrá po 14leté dívce z Jakubova

Policie české republiky žádá o pomoc při pátrání po čtrnáctileté Dominice Lošťákové z Jakubova na Karlovarsku. Dívka dnes kolem 4. hodiny ranní utekla z domova po předchozí hádce s matkou.

|Veronika Sedláčková, Rádio Česko, Aneta Vojtěchová |Regiony

Svaz šumavských obcí navrhuje zrušení národního parku

I dnes vyrazili aktivisté na Šumavu, aby bránili kácení v oblasti Na Ztraceném. Kromě tlaku policistů a správců národního parku se museli připravit i na pochod zhruba 150 místních obyvatel, kterým se odpor ekologů nelíbí. V boji s kůrovcem obyvatelé tamních vesnic podporují současné vedení šumavského parku a jeho plány zlikvidovat co nejvíc napadených smrků co nejdřív, protože brouk z nich vyletí už za pár dnů.

|Ľubomír Smatana, Aneta Vojtěchová |Regiony

Obyvatelé Modravy brojí proti ekologům. O Šumavu se zajímá i Brusel

Obyvatelé šumavských obcí protestují proti blokádě těžby na Ptačím potoce. Ráno vyrazili na pochod směrem k aktivistům a žádají je, aby se vrátili domů. V místě těžby se dnes připoutalo šest lidí a dva vylezli na strom. Ostatní aktivisté odešli na Březník, aby ukázali, jak se přirozeně obnovuje les bez zásahu člověka. Do přímé blokády se zapojí odpoledne.

|Anna Baumová, Aneta Vojtěchová |nepoužívat - Věda

Na žloutenku zemře až milión lidí ročně

Každý dvanáctý člověk na světě má v sobě virus hepatitidy. Podle Světové zdravotnické organizace si toto virové onemocnění, které postihuje játra, vybírá ročně asi milion obětí. Většina nemocných o svém nakažení neví, a tak infekci přenáší dál. Z těch, kteří o nemoci vědí, se ale jen zlomek léčí. Typem žloutenky A a B jsou zasaženy zejména Latinská Amerika, Afrika a jižní a jihovýchodní Asie, v Evropě Středomoří. V Česku nemoc řádí zejména mezi narkomany. Každý rok u nás přibude kolem 800 nových pacientů s hepatitidou C.

|Ľubomír Smatana, David Šťáhlavský, Aneta Vojtěchová |Zprávy z domova

Šumavská blokáda: policie zadržela 12 aktivistů

Policisté dnes opět zasáhli v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy proti aktivistům, kteří se snažili zabránit kácení stromů napadených kůrovcem. V poutech zajistili 20 lidí, další z prostoru vymezeného pro těžbu vyvedli. Několik lidí se také opakovaně ke stromům připoutalo řetězy, policie je odstřihla. Dřevorubci mezi tím celý den průběžně káceli stromy. Podle hajného padlo asi 300 smrků. Atmosféra je místy velmi vypjatá, právní zástupci aktivistů už podali stížnost inspekci Ministra vnitra na zásah jednoho policisty.

|Eva Rajlichová, Aneta Vojtěchová |Film

Letní filmová škola představí dílo Billyho Wildera

Byt, Půlnoc nebo Raz dva tři. To jsou jen některé z filmů pod kterými je podepsán americký scénárista, režisér a producent Billy Wilder. S některými méně známými filmy tohoto klasika stříbrného plátna se mohou seznámit zájemci na letní filmové škole v Uherském Hradišti. Ta věnovala Wilderovi retrospektivu k letošnímu 105. výročí jeho narození.

|Aneta Vojtěchová, Jan Bumba |Zprávy z domova

Padělatelé anabolik byli trenéři a bývalí sportovci

Gang, jehož aktivity zarazil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, měl pozoruhodné složení. Podle jeho zjištění skupina bývalých sportovců nebo trenérů vyráběla a distribuovala falešná anabolika a léky. Zadrženo bylo osm Čechů a tři občané Slovenska. Padělatelé jsou obviněni, že svoje aktivity provozovali i v dalších státech Evropské unie.

|Radoslava Kvasničková, Aneta Vojtěchová |Technologie

Největší výstava telefonů za posledních 20 let zve do Olomouce

Staré telefonní přístroje, telefonní ústředny i telefonní seznamy - to vše je ode dneška k vidění v olomoucké Veteran areně. Začíná tam nová výstava historických telefonů. Vystaveno je 390 přístrojů od konce 19. až do 80. let 20. století. Některé vystavené telefony si návštěvníci mohou vyzkoušet.