Autor

bre

RSS autora

Články autora

| bre, msk |Zprávy ze světa

UKIP musí po brexitu najít nové téma. Logicky s novou tváří, hodnotí analytik rezignaci Farage

„Mým cílem v politice bylo dostat Británii z Evropské unie, nyní chci zpět svůj život,“ uvedl na tiskové konferenci Nigel Farage a rezignoval na post šéfa britské protievropské Strany pro nezávislost Spojeného království (UKIP). Jeho bývalá strana po brexitu musí podle Kryštofa Kruliše, analytika Asociace pro mezinárodní otázky (AMO), najít nové téma. A je podle něj logické, že ho bude hledat s novou tváří v čele.

| bre |Příroda

Nosorožec z dvorské zoo jede zachraňovat svůj druh. 'Vlastním letadlem' cestuje do Tanzanie

Ještě v roce 1900 žilo na území západní Afriky asi 100 tisíc nosorožců dvourohých, jinak také černých, v devadesátých letech už to bylo pouze kolem dvou tisíc. Nyní žije ve volné přírodě posledních asi 800 jedinců tohoto druhu. Jejich populaci se ale daří znovu navyšovat. A to i díky ZOO Dvůr Králové, odkud do Tanzánie převezli už tři dospělé nosorožce a samice v rezervaci už dvě mláďata porodily. Teď čeká cesta další nosorožčí samici - Elišku, která se v zoo narodila v září 2012.

|Jana Čermáková, bre |Ekonomika

CzechInvest za rok a půl zprostředkoval projekty za 108 miliard, mají vytvářet nová pracovní místa

Státní agentura CzechInvest zprostředkovala v letošním prvním pololetí 49 domácích a zahraničních investic v hodnotě 21 miliard korun. Za poslední rok a půl pak celkem 196 investic za 108 miliard. Investice za celý rok by měly vytvořit víc než 6500 nových pracovních příležitostí. Po dnešním jednání to uvedli představitelé vlády a agentury CzechInvest.

| bre, Eliška Malínská |Zprávy z domova

Chládek: Důvody mého odvolání jsou zástupné. Tlakům Babiše nepodlehnu

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) na dnešní tiskové konferenci odmítl, že důvodem jeho odvolání, které navrhuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), je nevhodné chování k zaměstnancům. Podle něj za zveřejněním informací o šikaně podřízených v Mladé frontě Dnes stojí ministr financí Andrej Babiš (ANO), se kterým má neshody kvůli rozpočtu na školství.

|Jan Kaliba, bre |Fotbal

Trojice Kadeřábek, Krejčí, Kadlec je v nominaci reprezentačního A týmu i jednadvacítky

Český fotbal čeká hektický červen se dvěma úkoly, které se trochu kříží. Prvním je zvládnout kvalifikační zápas 12. června na Islandu a přiblížit se tím účasti na ME dospělých ve Francii. Druhý spočívá v úspěchu na domácím Euru jednadvacítek, které je zároveň kvalifikací na olympijské hry v Riu. Nejnáročnější to bude pro tři sparťany, kteří se ocitli v nominaci na obě akce.

|Jakub Kanta, Štěpán Pokorný, bre |Hokej

Čechy čeká čtvrtfinále proti Finsku. Bude to vyhecované a tvrdé utkání, říká Ruutu

Čtvrtfinálovými zápasy pokračuje v Praze a Ostravě světový šampionát v hokeji. Dnešní program odstartuje duel Spojených států se Švýcarskem, dále vyzve Kanada Bělorusko a Švédové Rusko. Češi nastoupí v pražské O2 areně k utkání s Finskem ve 20.15. Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky chtějí soupeři vrátit loňskou semifinálovou prohru z mistrovství světa v Bělorusku.

|Lenka Jansová, Věra Pfeifferová, bre |Zprávy z domova

Čeští záchranáři zůstanou v Nepálu déle, prodloužení jejich mise schválila vláda

Tým českých záchranářů, který pomáhá v Nepálu po ničivém zemětřesení, zůstane v zemi o 15 dnů déle. Nepálská strana požádala o prodloužení jejich mise, když zemi postihly další mohutné otřesy, a česká vláda to dnes schválila. Nepál poničila série zemětřesení, při které zemřelo přes 8 tisíc lidí.

| bre, Veronika Hlaváčová |Zprávy z domova

Rath je i po úraze na kole schopen účastnit se soudního líčení, potvrdil posudek

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath je schopnen účastnit se soudního líčení navzdory zranění, která utrpěl při úrazu na kole. Potvrdil to znalecký posudek. Soudce Robert Pacovský proto případ neodročil, jak Rath žádal, a v kauze uzavřel fázi dokazování. Soud se tak přiblížil ke konci. Ve středu začnou závěrečné řeči. Kdy soud vynese rozsudek, zatím není známé.

|Věra Pfeifferová, bre |Zprávy z domova

Stropnický prosadil do čela Vojenské policie Pavla Kříže. Poslanci mají ale řadu výhrad

Vojenskou policii povede 37letý právník Pavel Kříž. Na jeho nominaci trval ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Sněmovní výbor pro obranu projednal jmenování Kříže i přes výhrady některých poslanců a bývalého náčelníka generálního štábu Petra Pavla. Jmenování náčelníka Vojenské policie je v kompetenci ministra obrany, tento krok ale může udělat až poté, co nominaci projedná branný výbor.