Autor

Břetislav Tureček

Do srpna 2013 byl redaktorem zahraniční redakce Centra zpravodajství Českého rozhlasu, do července 2013 zpravodajem Českého rozhlasu na Blízkém východě. Nyní je jedním z pravidelných komentátorů v pořadu Jak to vidí.

RSS autora

Články autora

|Vladimír Kroc, Štěpán Macháček, Břetislav Tureček, Silvie Třeslínová, kko, Jana Lejpová |Zprávy ze světa

Palestinci kritizují Zemanův návrh přesunout českou ambasádu v Izraeli

Návrh prezidenta Miloše Zemana přesunout českou ambasádu z izraelského Tel Avivu do Jeruzaléma ničí podle Palestinců mírový proces. Proti Zemanovým slovům se důrazně ohradil vysoký představitel palestinské samosprávy Saíb Irikát, který požaduje jednání Ligy arabských států. O přesunu českého velvyslanectví mluvil prezident na Dnech pro Izrael, které se konaly v pondělí v Hradci Králové.

|Břetislav Tureček, mkp |Zprávy ze světa

Egypt nabádá české turisty k návratu na břehy Rudého moře

Čeští turisté by se měli vrátit do Egypta, protože situace v zemi už se rychle uklidňuje. Prohlásil to egyptský velvyslanec v Praze, který se kvůli tomu chce oficiálně obrátit i na české úřady. Zároveň také obhajoval sesazení prezidenta Mursího, i krvavé zásahy bezpečnostních sil, při kterých nedávno v egyptských městech zahynuly stovky lidí.

|Zdenka Turková, Břetislav Tureček, Ondřej Bouda, kko, Vojtěch Kouřímský, raf |Zprávy ze světa

Rada bezpečnosti OSN odsoudila údajný chemický útok v Sýrii. Inspektoři mají zprávy ověřit

Rada bezpečnosti OSN odsoudila údajné nasazení chemických zbraní na předměstí syrského Damašku. Podle opozice při včerejším útoku zemřelo možná až 1700 lidí. Není však jasné, zda opravdu byly nasazené chemické zbraně, ani kdo za útokem stojí. Použití chemických zbraní mají vyšetřit inspektoři OSN. Rada bezpečnosti o tom v noci rozhodla na mimořádné schůzi. Návrh nicméně na popud Ruska a Číny neobsahuje formulace, které by inspektorům kontrolu přímo nařizovaly.

|Štěpán Macháček, Břetislav Tureček, Michaela Vydrová, Pavlína Nečásková, Simona Bartošová |Zprávy ze světa

Islamisté v Egyptě mají nového vůdce. Dosavadního lídra zadržela policie

Novým nejvyšším vůdcem egyptského Muslimského bratrstva se stal Mahmúd Ezzat. Dosavadního šéfa Muhammada Badího dnes zatkla policie. Prokuratura ho viní z podněcování k násilnostem a zabíjení demonstrantů. Další špičky islamistického hnutí už jsou ve vazbě. Zatýkání je součástí rozsáhlé kampaně prozatímní vlády a armády proti Muslimskému bratrstvu.

|Lubica Bergmanová, Jaromír Marek, Břetislav Tureček, Ondřej Himmer, krw, kko, mka |Zprávy ze světa

Po třech letech obnovují Izrael a Palestina mírové rozhovory. Izrael propustil 26 palestinských vězňů

V luxusním jeruzalémském hotelu King David dnes budou po tříleté pauze pokračovat obnovené izraelsko-palestinské mírové rozhovory. V předvečer schůzky propustil Izrael skupinu prvních 26 palestinských vězňů. Jednání o smíru mezi Izraelem a Palestinci se ale hned od počátku komplikuje.

|Břetislav Tureček, Kateřina Kozmová |Zprávy ze světa

Izraelská vláda schválila propuštění první skupiny palestinských vězňů

Na veřejnost už se dostal seznam 26 Palestinců, kteří patrně už zítra vyjdou na svobodu, ačkoli jejich původním trestem za terorismus a další násilné činy bylo doživotí. Všechno je součástí obnovených mírových jednání mezi Izraelem a Palestinci. Židovský stát přispěl k oživení rozhovorů právě tímto gestem, na kterém léta trval palestinský prezident Mahmúd Abbás.

|Břetislav Tureček, mka |Zprávy ze světa

Hasan Rouhání se stal íránským prezidentem, do úřadu jej uvedl duchovní vůdce Alí Chameneí

Novým prezidentem Íránu se stal Hasan Rouhání. Po dnešním slavnostním uvedení do úřadu ho v neděli čeká ještě přísaha před poslanci. Poté musí sestavit svoji vládu, parlament mu bude schvalovat každého jednotlivého ministra. Končí tak éra dosavadního kontroverzního prezidenta Ahmadínežáda, který Írán vtáhl do mezinárodní izolace a hospodářských potíží.

|Břetislav Tureček, mta, Martin Dvořák |Zprávy ze světa

Nastupující íránský prezident Rouhání zaútočil slovně na Izrael

"Okupace Jeruzaléma je dlouhodobé zranění na těle islámského světa, které narušuje práva muslimských věřících." To prohlásil íránský duchovní Hasan Rouhání, který má už v neděli nastoupit do úřadu prezidenta Islámské republiky. Už krátce po jeho výrocích se ale objevilo několik výkladů, co vlastně příští íránský prezident na adresu Izraele řekl.

|Břetislav Tureček |Zprávy ze světa

Keňský právník chce dokázat, že Ježíš byl obětí justiční vraždy. Obrací se k soudu

Ježíš Nazaretský si i zhruba dva tisíce let po své smrti zasluhuje spravedlivý soudní proces a ti, kteří ho nechali ukřižovat, by měli být potrestáni. S takovým návrhem se obrátil na Mezinárodní soudní dvůr v Haagu keňský právník Dola Indidis. Ten dokonce požaduje, aby se z domnělé justiční vraždy zpovídaly i novodobé státy.