Je to šok nejen pro Uherský Brod, ale i pro celé Česko a svět, říká starosta

Zřejmě psychicky nemocný muž střílel dnes po poledni v restauraci Družba v Uherském Brodě. Útok nepřežilo osm lidí, sedm mužů a jedna žena. Na místě nyní zasedá krizový štáb města a bezpečnostní rada. Podle starosty Uherského Brodu Patrika Kunčara je to obrovský šok pro všechny nejen v Uherském Brodě. O motivech útočníka, který se po příchodu zásahové jednotky zastřelil, zatím nic neví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar | Zdroj: ČTK

Pane starosto, máte už k dispozici ucelený obrázek toho, co se vlastně v restauraci Družba odehrálo asi hodinu po poledni?

Ten obrázek se postupně skládá z nejrůznějších střípků a informací, které ze začátku byly velmi rozporuplné. Věděli jsme pouze, že tam došlo k nějaké tragédii, ale nevěděli jsme, jakého je ta tragédie rozsahu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar si neumí představit, jaké budou dopady útoku do budoucna. Děkuje všem lidem za účast a kondolence

Teď už víme, že tam vtrhl šílený střelec, který kolem sebe začal bezhlavě pálit ze dvou střelných zbraní. Zabil osm hostů restaurace, jednoho těžce poranil a při příchodu zásahové jednotky obrátil zbraň také proti sobě, takže celkový počet mrtvých je devět.

Mluví se o tom, že sám muž při telefonátu s reportérem TV Prima řekl, že byl šikanovaný úřady. Víte něco bližšího o střelci, o jeho motivech?

Nevím o motivech nic bližšího. Informaci, která od vás teď zazněla, mám také zprostředkovaně od novinářů. A co vím, tak je potvrzené, že se skutečně pachatel spojil těsně před činem s televizí Prima.

Jak byste popsal restauraci Družba, ve které došlo k útoku? Naznačovalo cokoliv, že by to mohl být rizikový terén?

Ne, to v žádném případě. Je to bezproblémová restaurace poblíž centra města. Sám jsem sem občas zašel na oběd. Takže bezproblémová, klidná restaurace.

ONLINE: Muž střílel v restauraci v Uherském Brodě, zabil osm lidí

Číst článek

Tato událost je jistě nepředpokládatelná, nepředvídatelná v takovém městě jako je Uherský Brod. Jak myslíte, že to zasáhne život v tomto městě? Volají vám například lidé, kteří se bojí?

Nedovedu si představit dopady do budoucna, je to obrovský šok, myslím si, nejen pro obyvatele Českého Brodu, ale i pro celou Českou republiku a také pro svět, protože takový počet obětí z rukou jednoho šíleného střelce, to je neskutečné.

Nevím, jaký bude dopad z hlediska budoucnosti, spíš teď usilovně myslím na pozůstalé po obětech, na ty, kteří čekají doma na návrat svých blízkých, protože do této chvíle nebyla potvrzena totožnost obětí. Policie ČR nechce nic uspíšit, takže až bude mít definitivně potvrzenou totožnost, tak ji teprve zveřejní a bude informovat pozůstalé.

Dovedu si představit, jakou hrůzu a nejistotu momentálně pozůstalí zažívají. Takže děkujeme všem, kdo také mně vyjadřují účast na této velké tragédii, ať už jsou to starostové, primátoři okolních měst. Kondolence přicházejí z celého světa.

Nyní zasedá krizový štáb města, bezpečnostní rada, přijel pan hejtman. Hledáme možnosti a také přemýšlíme nad tím, jak pomoct pozůstalým po těchto obětech.

Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme