Střelec z Uherského Brodu podle policie zabíjel krátce po vstupu do restaurace

Oběti úterní střelby v Uherském Brodě byly po smrti už krátce po vstupu pachatele do restaurace Družba. Policejní vyjednávání se tak zpětně ukázalo jako zbytečné. Potvrdila to dnes zlínská policie. S vyjednavači přitom pachatel mluvil o tom, že rukojmí propustí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček a policejní psycholožka Eva Otřísalová

Ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček a policejní psycholožka Eva Otřísalová | Zdroj: ČTK

„V podstatě se domníváme, že v době, kdy probíhalo vyjednávání s pachatelem - ale hovořím na základě současného poznání - byly s největší pravděpodobností všechny osoby mrtvé. Vyjma osoby, která se ukrývala na toaletě,“ oznámil ředitel krajské policie ve Zlíně Jaromír Tkadleček.

Vedení zlínské policie dnes prezentovalo prozatímní výsledky vyšetřování úterní střelby v uherskobrodské restauraci Družba, včetně časové osy policejního zásahu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení zlínské krajské policie seznámilo s dosavadními výsledky šetření střelby v Uherském Brodě. Mezi novináři byla i Andrea Kratinová

Oznámení o střelbě policie podle Tkadlečka obdržela krátce po půl jedné. Následně poté se policii ozval také muž, který se ukrýval na toaletách restaurace, a střelbu potvrdil.

Následně do restaurace vtrhla policejní hlídka z Uherského Brodu, ale protože útočník po ní začal střílet, stáhla se a zavolala posilu. Šlo o zásahovou jednotku v Brna, protože Zlín vlastní zásahovou jednotku nemá. Povolaná byla krátce před 13. hodinou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postupu policie v Uherském Brodu mluvili na Radiožurnálu ministr vnitra Milan Chovanec a bezpečnostní analytik Jan Schneider

Samotné vyjednávání policejního vyjednavače se střelcem začalo ve 13 hodin, kdy policie získala jeho identitu a číslo mobilu. Střelec údajně policii sdělil, že drží rukojmí, a policie proto ze zákona musela začít vyjednávat.

Kolem 14. hodiny ale vyjednávání podle policie ztrácelo smysl; pachatel přestal komunikovat, neodpovídal na esemesky a kolem čtvrt na tři zazněl z restaurace poslední výstřel. To byl signál pro zásahovou jednotku, aby vnikla do restaurace.

Chovanec prověří kvůli tragédii v Uherském Brodě výcvik policistů i zákony

Číst článek

Velitel jednotky Zdeněk Frank potvrdil, že ve chvíli, kdy jeho muži vpadli dovnitř, byli už všichni včetně pachatele po smrti.

Chovanec: Zákrok prověří inspekce

Zlínský krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček odmítl jakékoliv pochybení při zásahu, policie podle něho postupovala v souladu se zákonem. Zasahujících policistů se zastal i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle svých slov nemá informace o tom, že by policie pochybila.

„Když tam ti první policisté přicházeli, tak nevěděli, jestli ti rukojmí jsou naživu, nebo jestli je pachatel postřílel – samozřejmě, dneska jsme moudřejší. Ale oni netušili, že pachatel nedrží živé rukojmí, a nechtěli je ohrozit. Myslím, že je to vcelku srozumitelné,“ poznamenal Chovanec ve vysílání Radiožurnálu.

Ministr chce přesto prověřit všechny spekulace a kritiku. Požádal proto Generální inspekci bezpečnostních sborů o prověrku zásahu.

Střelec z Uherského Brodu se měl podrobit nové prohlídce kvůli zbrojnímu pasu

Číst článek

„Celý ten zásah bude prověřen a můžu vám garantovat, že pokud by se prokázalo pochybení kohokoliv, tak se to veřejnost dozví a policie a policejní prezident z toho vyvodí důsledky, případně generální inspekce,“ zdůraznil ministr.

Schéma střelby v uherskobrodské restauraci Družba | Foto: ČTK

ČRo, Andrea Kratinová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme