Volbám ve Zlínském kraji vévodili nezávislí kandidáti, propadla ODS

Komunální volby rozhodly, že ve Zlínském kraji budou mít nejvíce zastupitelů - 1874 - nezávislí kandidáti a jejich místní sdružení. Lidé je volili nejčastěji, celkem jim odevzdali přes čtvrtinu hlasů. Z politických stran získala na zlínském hejtmanství nejvíce křesel, stejně jako v roce 2010, KDU-ČSL. Obsadí jich 512. Lidovci měli ze stran také největší voličskou podporu, a to téměř 12,5 procenta. Největší propad zaznamenala ODS. Získala 126 zastupitelů, což je o 153 méně než před čtyřmi lety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby (ilustrační foto)

Volby (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ve Zlíně s náskokem vyhráli Starostové a nezávislí, získali 31 procent hlasů.

Před čtyřmi lety to bylo 23 procent, a to ještě v koalici s TOP 09. Tehdy z vedení Zlína vytlačili obě v té době dominující strany, tedy ODS i ČSSD.

ODS se letos poprvé od svého vzniku nedostala ani do zastupitelstva. Také TOP 09, která kandidovala samostatně, ve volbách nedosáhla ani na pětiprocentní hranici.

„Obrovské zklamání, a když vidím celorepublikový průměr TOPky, vysvětlení k tomu nemám. Volby jsou o souboji a starostové konkrétně ve Zlíně mají historický výsledek 30 procent. Klobouk dolů,“ reagoval na výsledky hlasování lídr zlínské TOP 09 Robert Hamrla.

Tak jednoznačné vítězství Starostů a nezávislých ve Zlíně nečekala ani jejich jednička, současný primátor Miroslav Adámek.

„Chtěl bych teď složit nějakou stabilní vládu pro Zlín, protože jsem si zažil menšinovou vládu, a to potom člověk nemůže některé věci dělat tak rozhodně, jak by chtěl,“ řekl Adámek.

Starostové a nezávislí nakonec získali 18 z celkových 41 míst ve zlínském zastupitelstvu. Pro získání většiny jim stačí 3 další křesla, a koaličního partnera si tak mohou pečlivě vybírat. Druhé ANO, pro které hlasovalo přes 14,5 procenta lidí, bude mít 8 zastupitelů, lidovci a ČSSD šest.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Zlín | Foto: Český rozhlas

Na 30procentní hranici všech hlasů těsně nedosáhli také lidovci ve Vsetíně. Přesto tu v čele s Jiřím Čunkem slaví vítězství. Získali 6 křesel z 21, tedy dvakrát více, než druzí sociální demokraté. Ty KDU-ČSL porazila o 15 procent, třetí skončilo hnutí ANO.

Oproti minulým komunálním volbám lidovci ve Vsetíně zaznamenali nárůst voličů o téměř 10 procent. Hodně jim k tomu pomohla ODS, která se zase o téměř 10 procent propadla. Do zastupitelstva se dostalo celkem 8 stran a hnutí.

Občanští demokraté ale nepropadli u voleb všude - v Uherském Hradišti volby dokonce vyhráli. Se ziskem 6 mandátů z 27 se umístili jako první před ČSSD a ANO.

V Kroměříži do voleb rázně promluvilo hnutí ANO, které získalo 7 mandátů z 27. Až za ním skončili občanští demokraté. Do zastupitelstva voliči v Kroměříži nechtěli stávajícího senátora za ČSSD Miloše Malého. Díky křížkování ho jako lídra přeskočili hned čtyři spolustraníci.

Nejmladším zvoleným zastupitelem ve Zlínském kraji je 18letý zaměstnanec Martin Kochaníček z Honětic na Kroměřížsku. Nejstarší je pak 80letá učitelka Sylva Knedlová z Fryštáku na Zlínsku.

Zajímavě dopadly volby v Kateřinicích na Vsetínsku, které jsou tuzemskou Vesnicí roku 2014. Mezi kandidáty se shodným počtem hlasů totiž rozhodoval o posledním členovi nového zastupitelstva los. Podobně se rozhodovalo i v Jestřabí na Zlínsku.

Volit přišla v kraji téměř polovina lidí

Komunální volby přilákaly ve Zlínském kraji 49 procent oprávněných voličů. Je to o více než tři procenta méně, než před čtyřmi lety.

Tradičně nejdisciplinovanější voliči jsou na Uherskohradišťsku. K urnám tam přišlo téměř 53 procent lidí.

Nejhorší účast, necelých 47 procent, hlásí Zlínsko. V samotném krajském městě přišlo volit zhruba 39 procent lidí, což je oproti minulým komunálním volbám propad o plných 8 procent.

Pavel Sedláček, Simona Bartošová, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme