Do synagogy ve Čkyni na Prachaticku se vrátila původní tóra, zrestaurování stálo 180 tisíc korun

Svitek tóry se ve Čkyni na Prachaticku přesunul z restaurátorské dílny do opravené synagogy. Podle představitelů židovské obce jde o unikát. Svitek ukrytý na půdě našli řemeslníci při rekonstrukci synagogy. Jeho obnova stála zhruba 180 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tóra

Tóra | Zdroj: ČTK

„Tóra byla tři čtvrtě roku v restaurovacím procesu, kdy prošla náročným odplísněním, vyrovnáním a žehlením,“ popisuje Vladimír Silovský ze Společnosti pro obnovu synagogy ve Čkyni.

Židovských obcí zůstala v České republice jen desítka. Na slavnostní uložení tóry do Čkyně přijel až z Liberce také kantor Michal Foršt, který svitek uložil do schránky v zimní modlitebně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svitek tóry se po zrestaurování vrátil do opravené synagogy ve Čkyni na Prachaticku. Podrobnosti zjišťoval redaktor Václav Malina.

„Po revoluci, kdy se otevřely hranice, spousta židovských předmětů zmizela. V době, kdy je všechno rozprodáno do zahraničí, je to unikát,“ vysvětluje Foršt a dodává:

„Svitek byl objeven na půdě na dvou dřevěných tyčích. Navinutý pergamen sešitý z různých částí je většinou desítky metrů dlouhý. Obřadně se z něj čte, pokud se to ještě dodržuje a Židé se sejdou v dostatečném kvóru.“

Židé tóru podle Vladimíra Silovského vyjímají pouze při bohoslužbách, které mají pevná pravidla. Protože v jižních Čechách není židovská obec, pravděpodobnost čtení z tóry je velmi malá.

Václav Malina, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme