Komisaři UNESCO podporují českokrumlovskou točnu v zámecké zahradě

Otáčivé hlediště k barokní zahradě českokrumlovského zámku patří. Na tom se dnes shodli členové pracovní skupiny ministerstva kultury s komisaři UNESCO v Českém Krumlově. Teď se bude hledat přijatelné řešení pro všechny strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Hledáme optimální cesty ke spojení obou fenoménů, tedy ochrany památkového dědictví a naplnění památky živým uměním. Na tom je naprostá shoda. Myslím si, že to je výrazný pokrok a to je velmi důležité,“ shrnuje výsledky dnešního jednání ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman.

„Ze strany zástupkyň Unesca bylo také řečeno, že barokní zahrada a divadlo k sobě patří, takže v tom problém není. Samozřejmě otázka konkrétních řešení otevřených otázek je hodně na naší straně. Nevidím tady zásadnější rozpor, protože máme zájem, aby v kulturní památce kultura kvetla, a aby tedy živé i neživé umění vytvářely onu symbiózu k prospěchu tohoto místa, a na tom je plná shoda,“ dodává Herman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ministerstva kultury s komisaři UNESCO o českokrumlovské točně sledovala Jitka Cibulová Vokatá

Přítomní se shodli na tom, že otáčivé hlediště v barokní zahradě bude, ale jen čtvrt roku. Po sezóně by mělo zmizet. Jak bude točna vypadat, určí vítěz architektonické soutěže. Zadání je jasné.

„Soutěž se týká nové podoby otáčivého hlediště na stávajícím místě v zámecké zahradě v Českém Krumlově plus nového provozního a technického zázemí pro herce a diváky, které naopak bude mimo zámeckou zahradu,“ říká českobudějovický primátor z Hnutí pro Budějovice Juraj Thoma.

Samotná architektonická soutěž byla také předmětem diskuse.

„Oni to vidí ryze z pohledu ochrany památek a my jako divadlo za tím zase musíme vidět divadelní provoz a podmínky se musí sblížit. Byla tam určitá doporučení z hlediska mezinárodní soutěže, jednotlivých technikálií, o čem by se mělo uvažovat. To byly spíše odborné názory z hlediska památkové péče. Musíme si počkat na jejich jasné stanovisko tak, abychom to potom byli schopni zpracovat,“ uzavírá ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták.

Stanovisko podle slov komisařů dorazí do dvou měsíců.

Jitka Cibulová Vokatá, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme