V Českých Budějovicích uspělo ANO, v okresních městech ČSSD i nezávislí

V Českých Budějovicích bude v zastupitelstvu nejsilnější hnutí ANO 2011, volby vyhrálo s 20 procenty hlasů. Sociální demokraté slavili vítězství ve třech okresních městech Jihočeského kraje – v Jindřichově Hradci, Písku a Českém Krumlově. V Táboře a Strakonicích dominovala ryze místní politická hnutí Tábor 2020 a Strakonická Veřejnost, v Prachaticích přesvědčivě vyhráli Nezávislí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby (ilustrační foto)

Volby (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V Českých Budějovicích zvítězilo v komunálních volbách hnutí ANO 2011. Dvacet procent hlasů mu zajistilo 12 mandátů v 45členném zastupitelstvu. Druhý nejvyšší počet hlasů, 15 procent, má ČSSD a hned za ní se umístilo hnutí Občané pro Budějovice. Získaly devět a osm mandátů. Volební účast v Českých Budějovicích byla necelých 33 procent.

V Táboře je vítězem voleb politické hnutí Tábor 2020, jehož lídrem je současný starosta Jiří Fišer. Získalo 26 procent hlasů a v 27členném zastupitelstvu tak obsadí 8 míst.

Po čtyřech mandátech získali v Táboře kandidáti ČSSD, AN0 2011 a KSČM. Vyjednávání o budoucí koalici se bude pravděpodobně účastnit i sdružení Jinak. To v zastupitelstvu obsadí tři místa. Ve hře zůstává s dvěma zastupitelskými křesly i ODS či TOP 09.

Vítězem komunálních voleb ve Strakonicích je překvapivě také politické hnutí Strakonická Veřejnost. Dostalo se na špici hned na počátku sčítání hlasů ve městě. Porazilo Jihočechy 2012, sociální i občanské demokraty.

Po sečtení hlasů ze všech 27 volebních okrsků Strakonická Veřejnost získala sedm mandátů, což je třetina míst v zastupitelstvu. K vítězství ji dovedly například sliby bezplatné městské hromadné dopravy nebo snižování poplatků za svoz odpadu. Znamená to, že ve vedení města končí tandem Jihočechů Vondrys - Pavel.

Lidé na Strakonicku si také volili senátora. V prvním kole voleb uspěl Martin Gregora z TOP 09 s 19 procenty hlasů a Karel Kratochvíl z ČSSD s 16 procenty.

„Já to nečekal. Mně jde spíš o to, abych tady pomohl lidem, i jednotlivcům, protože i o tom je senát. Není jen o schvalování zákonů,“ okomentoval svůj úspěch Martin Gregor. Hlas mu dalo přes 7 900 voličů

Druhé kolo doplňovacích voleb do senátu se uskuteční 17. a 18. října.

V Jindřichově Hradci odevzdalo svůj hlas v komunálních volbách 44 procent voličů. Největší podporu od nich získala ČSSD, která v novém zastupitelstvu obsadí 13 křesel z 27. Do zastupitelstva se naopak nedostali zástupci KDU-ČSL a Koalice Strany zelených, Pirátů a hnutí Změna.

K nadpoloviční většině bude ČSSD stačit, pokud uzavře koaliční dohodu s kteroukoliv z dalších stran, jejichž členové v zastupitelstvu usednou. V posledním volebním období spolupracovala ČSSD s ODS, Volbou pro město i SNK Evropskými demokraty.

Sociální demokraté zvítězili i v Písku a obhájili si tak vedoucí pozici na místní radnici. Dvacet procent hlasů jim bude stačit na 7 křesel. V 27členném zastupitelstvu usednou i druzí Jihočeši 2012, kteří získali 12,62 procent, a třetí TOP 09 s 12,25 procenty. Obsadí po čtyřech mandátech. K volbám přišlo v Písku přes 37 procent oprávněných voličů.

Zástupci sedmi politických uskupení zasednou v novém zastupitelstvu města Prachatice. Nezávislí si jako přesvědčiví vítězové mohou vybrat, komu nabídnou vládnoucí koalici. Jasná výhra jim vynesla sedm míst v městském zastupitelstvu.

Post starosty tak obhájil Martin Malý, který v uplynulém volebním období hájil barvy ODS. Sociální demokraté získali čtyři mandáty, ODS tři. Ambice hnutí ANO 2011 zchladily v Prachaticích hlasy necelé poloviny oprávněných voličů, kteří přišli ve městě ke komunálním volbám. ANO má v novém zastupitelstvu jen dva zástupce, stejně jako sdružení Pro Prachatice a komunisté. Jednadvacetičlennou sestavu prachatických zastupitelů doplní Růžena Štemberková jako lídr lidovců.

V Českém Krumlově zvítězila v komunálních volbách ČSSD. Prvenství jim zajistilo necelých dvacet tři procent odevzdaných hlasů, díky kterým získali v zastupitelstvu pět mandátů. Se třemi mandáty mohou počítat komunisté, kteří skončili na druhém místě. Těsně za nimi s pouhým rozdílem 72 setin procenta je KDU-ČSL. V zastupitelstvu bude mít také tři mandáty.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - České Budějovice | Foto: Český rozhlas

Jitka Cibulová Vokatá, Václav Malina, Lucie Suchánková Hochmanová, Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme