Alergií na různé potraviny v Česku přibývá. Až pět tisíc lidí ročně ohrozí na životě

V Česku přibývá alergií na různé potraviny. Přitom před dvaceti lety prakticky nebyly. Teď ji má až osm procent kojenců, čtyři procenta dětí a tři procenta dospělých. Až pět tisíc Čechů ročně ohrozí na životě. Nemoc je proto tématem současného Světového týdne alergie.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ořechy, paprika, rajčata | Foto: Stanislav Peleška

Kravské mléko, vejce, sója, pšeničná mouka, arašídy, oříšky, sezam, mák, celer nebo rajčata. To jsou jen některé potraviny, na které můžou být pacienti alergičtí.

U každého výrobku by proto měli studovat, jestli ten jejich alergen neobsahuje. Ne každý na to má ale trpělivost - někdo spíš tipuje a riskuje:

„Značení nijak nesleduji, ale od té doby, co jsem se dozvěděl, že mám alergii, což bylo asi ve 14 letech, tak se spíše vyhýbám potravinám, kde je vysloveně napsáno, že je to s lískovými ořechy. To znamená různé oplatky, čokolády s lískovými oříšky. Ze začátku mi docela vadilo se tomu vyhýbat, protože jsem je měl rád, ale dnes mi to vůbec nechybí. Ale že bych dopodrobna zkoumal, jestli je složení s lískovými ořechy, to ne. Občas se mi ale stane, že mám alergickou reakci,“ svěřuje se jeden z alergiků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O potravinové alergii natáčela redaktorka Lenka Jansová

Další alergička se musí přísně vyhýbat zázvoru: „Ten jsem z jídelníčku absolutně vyhodila. Dávám si pozor, když kupuji čaje, aby v nich nebyl zázvor. Složení výrobku jinak nečtu. Myslím si, že ve chvíli, kdy je to zpracované, tak to množství zázvoru bude málo.“

Lidé často zaměňují nesnášenlivost za alergii. Při alergii totiž může jít o život - když přijde takzvaný anafylaktický šok.

Martin Fuchs z České společnosti alergologie a klinické imunologie představuje záchrannou injekci - asi v podobě většího pera nebo doutníku. Tu by měl mít alergik poučený lékařem pořád u sebe. Když přichází příznaky, píchne si ji do svalu - nejlépe do stehna z vnější strany:

„Injekční pero je na to tak uzpůsobené.Alergik ho má v kapse, vezme ho do ruky, odjistí, ví jak, a prudce proti svalu na noze stlačí pero o sval. Tím se rozjede pojistka, která povolí vystřelení jehly. Musí si to tam podržet asi deset vteřin,“ představuje funkci pera Martin Fuchs.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme