Češi pijí víc čaje než před lety, dávají si ho i v restauraci či kavárně

Vloni se do Česka přivezlo dvakrát tolik čaje než před deseti lety. Nejoblíbenější je stále černý čaj, roste i obliba zeleného. Češi si stále více dávají čaj i v kavárnách či restauracích.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snídaně (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Podle údajů statistického úřadu se k nám loni od ledna do listopadu dovezl čaj za 428 milionů 979 tisíc korun. To je téměř dvakrát tolik než před deseti lety.

Například společnost Nielsen uvádí, že od prosince 2012 do listopadu 2013 se v maloobchodní síti prodaly 3662 tuny čaje. Lidé za něj utratili přes dvě miliardy korun.

Ale i proto, že ceny čajů rostou. Tržby obchodníků z této komodity vloni vzrostly meziročně o 4 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stále se zvyšující oblibě čaje u Čechů mluvila ve vysílání Radiožurnálu redaktorka Jitka Hanžlová

Mění se také české chutě, nejoblíbenějšímu černému čaji postupně konkuruje zelený.

Podle tabulek statistického úřadu roste zájem o zelený čaj. Loni se ho dovezlo během 11 měsíců za téměř 146 milionů korun. To je bezmála třikrát víc než před deseti lety.

Převažuje stále černý čaj - toho se dovezlo za 283 miliony korun. V podstatě o 100 milionů více než v roce 2003.

Na druhé straně v obchodních řetězcích tvořil loni jen třetinu zájmu, dvěma třetinami se na prodeji podílely černé a ovocné čaje. V řetězcích lidé nejvíce nakupují sáčkové čaje - a jen nepatrně ty instantní - pro sypané čaje si chodí do specializovaných obchodů.

Na sypané čaje se zaměřuje napříkad firma Oxalis - té loni vzrostl obrat o 12 procent. A těší je, že roste zájem o speciální bílé čaje.

Sluneční čajovna v Hradci Králové | Foto: Press kit

Lidé si kupují o ovocné čaje, přestože s čajovými lístky obvykle nemají moc společného.

Lidem chutnají především příchutě zahradního a lesního ovoce nebo citrusů. Stále více se prodávají i bylinkové nebo takzvané funkční čaje. Z bylinek letí lípa, máta, meduňka, heřmánek, kopřiva nebo nově rakytník a zázvor.

Lidé kupují také čaje, které jim mají zlepšit zdraví, třeba průduškové nebo urologické.

Stejně jako u jiných potravin zákazníci víc než dříve sledují složení čajů. Ať už bylinkových nebo klasických černých či zelených.

Lidé si také čím dál častěji dávají čaj v restauraci, kavárně nebo zajdou do čajovny. Těch poslední dobou hodně přibývá. Je to módní záležitost, především mladí lidé tam často míří.

Kombajny? Česací stroje? Kdepak, na plantáži Kiambethu se čajové lístky češou ručně | Foto: Jaromír Marek

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme