Češi zkoušejí žáby i šneky. Obojživelníci se dováží především z Indonésie a Vietnamu

Na jídelníčcích restaurací v Česku se objevují netradiční pochoutky. Restovanou žábu s chilli nebo smaženou žábu se sezamem si mohou dát zákazníci v některých asijských podnicích. Jinde pak mohou ochutnat třeba šneky.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobna na zpracování hlemýžďů, firma Helix | Foto: Filip Jandourek

Žábu na pánvi nebo smaženou žábu se sezamem nabízí ve vietnamské restauraci v Praze 2 slečna Čan.

„Češi mají o exotické jídlo velký zájem, zvlášť o žáby. V naší restauraci si je dávají hodně. Máme několik desítek porcí denně,“ říká Čan.

Z celého obojživelníka dostanou zákazníci na stůl už jen samotná stehýnka, která mají podle ní nejvíce masa. Žába podle Čan chutná jako kuřecí maso a je zdravá, protože má prý hodně vápníku a vitamíny B1 a B12.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi zkoušejí žáby i šneky. Obojživelníci se dováží především z Indonésie a Vietnamu. Téma pro reportérku Veroniku Hlaváčovou

Žabí stehýnka připravuje i šéfkuchař francouzské restaurace v centru Prahy Roman Rataj. Aktuálně má ale na jídelníčku i šneky.

„Šnek nechutná skoro nijak. Je to sval, který se musí dát s hodně silnou omáčkou, aby to dostalo nějakou chuť,“ popisuje Rataj.

Tucet hlemýžďů podle něj vyjde na bezmála 240 korun. „Prodáme denně 30 někdy i 40 porcí šneků,“ dodává šéfkuchař francouzské restaurace.

Žabí a šnečí maso spadá podle Státní veterinární správy do kolonky „ostatní živočišné produkty k lidské spotřebě." Šneky v Česku zpracovává šest firem. Žáby se dostávají do tuzemských restaurací především z Indonésie a Vietnamu. České jsou totiž chráněné.

„V České republice jsou legislativně chráněny všechny druhy obojživelníků s výjimkou dvou druhů. Z tohoto důvodu se v naší republice žabí stehýnka nevyrábí, pouze se dováží, případně se tu prodávají," vysvětluje mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Pozvěte si do zahrady sbor a vybudujte zahradní tůňku | Foto: Jolana Nováková

Na netradiční druhy masa se podle něj pohlíží úplně stejně jako na ty běžné.

„Skutečně se jedná o okrajovou záležitost, nicméně Státní veterinární správu v této souvislosti zajímá zejména zdravotní nezávadnost. Pokud zásilka a samotná potravina vyhovují všem požadavkům, tak není problém ji pustit do dalšího oběhu," dodává Pejchal.

Vedle žab a šneků se v Česku prodává i maso ze pštrosa, krokodýla, klokana nebo antilopy.

Výrobna na zpracování hlemýžďů, firma Helix | Foto: Filip Jandourek

Výrobna na zpracování hlemýžďů, firma Helix | Foto: Filip Jandourek

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme